Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci, govorio je o bezbjednosnoj situaciji u zemlji, o provokacijama od strane srpske strane protiv Kosova, posebno o vojnim vježbama koje sprovode srpske snage blizu granice sa Kosovom i Crnom Gorom.

Rekao je da je terenska vježba "Vihor 2024" organizovana i planirana od strane srpske vojske, koja je, prema njegovim riječima, počela 8. aprila i obuhvatila je 8 lokacija u Srbiji, ali, dodao je, stvarno ispaljivanje oružja odvijalo se na tri poligona: blizu Niša, Leskovca i u Pešteru, blizu granice sa Kosovom i Crnom Gorom.

"Sva ta upotreba naoružanja i veliki broj srpskih vojnika poslali su poruku i susedima, posebno nakon nekoliko mjeseci od organizovanog napada od strane jedne naoružane uniformisane terorističke grupe, koja je ušla u Republiku Kosovo iz teritorije Srbije, 24. septembra", izjavio je Maqedonci za RTK.

Dalje je dodao da se nekoliko mjeseci kasnije organizuje velika vojna vježba srpske vojske, na kojoj su korišćena sva oružja koja srpska vojska ima na raspolaganju, uključujući i raketne sisteme, ali i kamikaze dronove.

Maqedonci je rekao da zabrinutost proizlazi iz činjenice da je izabrana lokacija nedaleko od granice sa Kosovom, kao i Crnom Gorom.

On je dalje dodao da ove vježbe imaju karakter napada, a ne odbrane.

Maqedonci je, između ostalog, rekao da ova vojna vježba ima veze sa demonstriranjem vojne moći srpske vojske, ne tako daleko od Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, pokazujući da Srbija i dalje pokazuje hegemonistički pristup prema susjedima.