KORISTAN TRIK

Mnogi ljudi drže plastičnu foliju u ladici pored aluminijske folije, papira za pečenje i vrećica za smeće, neznajući da postoji bolji način za njeno pohranjivanje.

Ukoliko imate problema s odmotavanje plastične folije, trebali biste je držati u zamrzivaču. To je zato što je osmišljena tako da bude prijanjajuća uz suđe i hranu pa je vrlo logično što je nekada ne možete odvojiti. Međutim, ako je držite u zamrzivaču, riješit ćete taj problem.

Naime, većina plastičnih folija izrađena je od polietilena vrste plastike koja se u svijetu najčešće koristi. U plastičnoj foliji, molekule polimera su stvarno čvrste i prirodno ljepljive. Međutim, proizvođači također dodaju ljepila koja ga čine prijanjajućim za druge materijale.

Naravno, poznato je i da plastična folija stvara statički elektricitet što dovodi do argumenta za njeno skladištenje u zamrzivaču. Prema portalu The Kitchen, hladan zrak smanjuje statiku, a plastična folija također gubi svoju ljepljivost na nižim temperaturama iz molekularnih razloga.

"Prianjanje između komada plastike može biti potaknuto molekulama na površini koje se preuređuju kako bi stvorile slabe hemijske veze, a niža temperatura može malo spriječiti taj proces", objasnio je profesor fizike Chad Orzel.

Važno je istaknuti da plastična folija ne mora stalno biti u zamrzivaču. Ako imate problema s odvajanjem folije, dovoljno je da je u zamrzivaču držite 15 minuta prije nego što je planirate iskoristiti. Na kraju, nakon što ste gotovi s folijom, svakako ostavite jedan manji kraj plastične folije izvana. Zalijepite ga na dio kutije jer će to spriječiti da naredni put morate pronaći završni dio.