Kriminalna mreža

U okviru akcije "Pandora" policija iz Njemačke, Albanije, BiH, Kosova i Libana u saradnji sa Evropolom, razotkrila je i uhapsila 21 pripadnika kriminalne mreže, koju su telefonskim pozivima obmanjivali i uznemiravali građane kako bi od njih iznudili novac. Pozivi za prevaru u vezi sa onlajn bankarstvom upućivani su sa Kosova.

U ranim satima 18. aprila, policije Njemačke, Albanije, BiH, Kosova i Libana, izvršile su raciju u 12 pozivnih centara identifikovanih kao izvor na hiljade dnevnih prevara.

"Privedena je 21 osoba , uz podršku Europola, koji je razbio kriminalnu mrežu odgovornu za prevaru hiljada žrtava korišćenjem različitih modela – od šokantnih lažnih policijskih poziva, ubedljivih investicionih prevara ili srceparajućih ljubavnih prevara. U naporima za sprovođenje zakona, velika njemačka istraga je prerasla u operaciju Pandora, u kojoj je identifikovano 39 osumnjičenih", navodi se u saopštenju.

Operacija "Pandora" počela je sa prijavom blagajnika banke u Frajburgu u Njemačkoj, koji je postao sumnjičav kada je decembru prošle godine klijent zatražio da podigne više od 100.000 eura u gotovini. Bankar je brzo saznao da je klijent postao žrtva "prevare lažnih policajaca".

On je obavjestio policiju, koja je sprečila žrtvu da preda novac prevarantima.

"Umjesto da dobiju ogromnu sumu gotovine, počinioce je uhapsila policija u Frajburgu. Nakon toga je stavljen nadzor preko telefonske linije žrtve. Razmatrajući ovaj slučaj, istražitelji su ubrzo shvatili da se telefonski brojevi koje koriste počinioci mogu povezati sa preko 28.000 prevara za samo 48 sati", navode iz Europola.

Rani nalazi istrage su pokazali da su počinioci, koji se nalaze u različitim zemljama, sprovodili sve vrste telefonskih prevara.

"Prevaranti bi se predstavljali kao bliski rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci. Koristeći razne taktike manipulacije, oni bi šokirali i prevarili svoje žrtve iz njihove ušteđevine. Počevši od lažnih obećanja o isplatama na lutriji, mogućnostima ulaganja, zahtjevima za naplatu dugova, prevarama sa pripejd karticama ili šok-pozivima, prevaranti su nemilosrdno ciljali svoje sljedeće potencijalne žrtve", pojašnjavaju iz Europola.

Kako je istraga postajala sve obimnija i složenija, stručnjaci za sprovođenje zakona približavali su se pozivnim centrima koji se nalaze u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Libanu.

Kriminalna mreža odgovorna za lažne pozive uspostavila je svoj rad na koordinisan način, fokusirajući se na različite prioritete u svakoj zemlji.

Dok su prevare u naplati dugova uglavnom vršene iz Bosne i Hercegovine, pozivi za prevaru u vezi sa onlajn bankarstvom upućivani su sa Kosova. Investicioni prevaranti zvali su uglavnom iz Albanije, a kriminalci specijalizovani za prevare sa pripejd karticamabili su iz Libana.

Njemački istražitelji uspeli su da prate stvarne razgovore koji su dolazili iz brojnih pozivnih centara u realnom vremenu.

Od decembra 2023. pa nadalje, preko stotinu policajaca bilo je raspoređeno danonoćno u kancelariji državne kriminalističke policije Baden-Virtemberga i nakon toga obezbjedilo sadržaj preko 1,3 miliona 'podlih' razgovora. Cilj je bio da se spreči ovaj zločin širom Njemačke.

Postavljeni službenici su istovremeno pratili do 30 razgovora različite dužine. Državna uprava kriminalističke policije uspostavila je svoj pozivni centar za suzbijanje međunarodnih kriminalnih aktivnosti. Istražitelji su radili u smjenama i imali su jedan primarni cilj: da spreče prevaru. Čim je otkriveno da svako ko je primio poziv može postati žrtva prevara, policija je stigla da upozori potencijalne žrtve.

Uoči dana akcije, Europol je bio domaćin nekoliko operativnih sastanaka, pružajući operativnu koordinaciju i finansijsku podršku u pripremi planiranih racija. Kada je došlo vrijeme da se obustavi operacija kriminalaca u nekoliko zemalja, Europol je u svom sjedištu organizovao operativni koordinacioni centar.

Pored pružanja operativne podrške na dan akcije, Europol je takođe rasporedio službenike sa mobilnim kancelarijama na lokacije u inostranstvu, čime je olakšao prikupljanje i analizu forenzičkih dokaza.

"Preko 60 njemačkih policajaca, uz podršku stotina njihovih kolega u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Libanu, kao i specijalisti Europola, preplavili su desetine stambenih i poslovnih prostora. Pored hapšenja 21 osobe, policajci su uspjeli da pribave i obimne dokaze poput nosača podataka, dokumenata, gotovine i imovine u vrijednosti od milion eura. Zaplenjen je i veliki broj elektronskih dokaza koji bi trebalo da omoguće istražnim organima da dobiju informacije o mogućim daljim kol centrima i još prevaranata", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online