Poslanici o izvještaju SAD

Skupština Kosova razmatrala je nacrt rezolucije o zaključcima Izvještaja State departmenta o stanju na Kosovu, a sjednica je u jednom trenutku postala napeta, pa je predsjedavajuća Saranda Bogujevci pozvala obezbjeđenje kako bi dvojicu poslanika udaljili iz sale.

Zamjenica predsjednika SKupštine Saranda Bogujevci zatražila je u jednom trenutku da obezbjeđenje udalji iz sale poslanike Saliha Zybu iz Poketa Samoopredjeljenja i Ferata Shalu iz PDK.

Shala je, naime, prekinuo šeficu poslanika Samoopredjeljenja Mimozu Kusari-Lilu, zbog čega je reagovala Bogujevci i ukorila Shalu, preneo je Reporteri.

Reagovao je i poslanik Samoopedjeljenja Salih Zyba, kako bi pomogao stranačkoj koleginici, ali je Bogujevci bila oštra prema obojici.

"Vi kršite propis. Obezbjeđenje da ukloni poslanike Zybu i Shalu iz sale", rekla je Bogujevci.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da se u izvještaju američkog State departmenta za 2023. riječ "korupcija" pominje 12 puta, za razliku od 2019, kada je pomenuta 24 puta, prenela je Koha.

On je naveo i da se izvještaj zasniva na "dezinformacijama iz medija i nevladinih organizacija".

@gazetademos 🔴Tensione në Kuvend: Ferat Shala tenton t’ia ndal fjalën Mimoza Kusari-Lilës, ndërhyn Salih Zyba – nënkryetarja e thirr sigurimin e Kuvendit #kuvendi #tensione #mimozakusari #salihzyba #feratshala #gazetademos ♬ original sound - GazetaDemos
"Deliu-Kodra je rekla da je pet ministara pod istragom za korupciju i moje ime je pomenuto među njima. Nikada nisam bio pod istragom za korupciju, već su istrage protiv mene bile zbog krivične prijave koju je podneo PDK. Poslije godinu dana istraga, dosije je zatvoren i sud je rekao da nema sumnje u kršenje zakona", rekao je Murati.

Šef poslanika PDK Abelard Tahiri rekao je da Murati pokušava da umanji izvještaj SAD i radi ono što vlada uvijek radi, napada tužilaštvo i pravosuđe.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila rekla je da izvještaj američkog State departmenta "ima propusta i netačnosti".

Nakon rasprave o izvještaju State departmenta, poslanici će glasati o nekoliko međunarodnih sporazuma.

Izvor: Kosovo online/Reporteri/Koha