Ministar odbrane

Ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci izjavio je da vježba Vojske Srbije na Pešteru predstavlja nastavak izazivanja tenzija, navodeći da Srbija u toj vježbi testira ofanzivno, a ne defanzivno oružje

Maqedonci je za A2CNN rekao da upravo u prilog tome da će Srbija nastaviti da izaziva tenzije govori i vježba na, kako je rekao, "granici sa Kosovom", gdje se testira ofanzivno naoružanje "kamuflirano kao priprema za odbranu teritorije".

"Tenzije će se nastaviti. Možda postoje i drugi oblici, ali jedan koji smo posmatrali od 8. do 21. aprila je vježba srpske vosjke na južnom dijelu teritorije Srbije. Jedna je od najvećih koje je srpska vojska ikada imala. U vrijeme kada se ova vježba izvodi i upotreba opreme i sistema naoružanja u ovoj vježbi predstavlja pretnju stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu. Srbija je zakamuflirala sve dosadašnje akcije pripreme i militarizacije za odbranu. Srbija će testirati ofanzivnu, a ne defanzivnu opremu", kazao je Maqedonci.

Ponovio je da je "uspostavljeno 48 baza na prijelazima sa Kosovom na jugu Srbije", iako Srbija govori da je "sva mobilizacija bila priprema za odbranu teritorije".

"Sutra ćemo biti svjedoci da će Srbija testirati ofanzivne sposobnosti, među kojima su i bespilotne letelice kamikaze koje se ne koriste za odbranu, već za napade na nekog drugog", rekao je Maqedonci.

Kada je riječ o najavama za povećanje prisustva trupa Kfora na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, Maqedonci je konstatovao da mobilizacija Natoa dolazi nakon procjene rizika od strane lokalnih vlasti i kontinuirane nabavke naoružanja u Beogradu.

Izvor: Kosovo online/A2CNN