Odgovor

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu reagovao je na izjavu portparola Evropske Unije Petera Stana, koji je istakao je da o ukidanju kaznenih mjera protiv Kosova odlučuju članice Evropske unije, a ne kosovski političari.

Kryeziu kaže da je EU nepravedno uvela sankcije Kosovu i okrivila ga za eskalaciju sukoba i da sada, nakon što je došlo do deeskalacije na sjeveru, treba da ih ukine.

Na prvoj slici koju je Kryeziu objavio na društvenoj mreži “X”, prikazani su neredi koji su se prošle godine dogodili ispred zgrade opštine u Zvečanu nakon izbora novih gradonačelnika, a na drugoj je gradonačelnik Zvečana Ilir Peci koji sada nesmetano izlazi iz iste zgrdae.

“Slučaj je jednostavan. EU je uvela mjere protiv Kosova i okrivila nas, nepravedno, za eskalaciju situacije koja je prikazana na prvoj slici. Druga slika prikazuje gradonačelnika Zvečana kako nesmetano izlazi iz iste zgrade. Desila se deeskalacija. Dakle, mjere se moraju ukinuti”, napisao je Kryeziu.

Povodom izjave premijera Kosova Albina Kurtija da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve za ukidanje mjera, portparol Unije Peter Stano istakao je da o ukidanju kaznenih mjera protiv Kosova odlučuju članice Evropske unije, ne Albin Kurti i kosovski političari.

"Evropska unija je uvela kaznene mjere zbog stalnih kriznih situacija, jednostranih mjera i eskalacije u odnosima sa Srbijom. EU je jasno rekla da su mjere reverzibilne. One će biti ukinute kada o tome odluče članice EU, a ne kosovski političari. Ponavljam, kada članice EU odluče da nema više razloga da mjere ostanu na snazi. To se do sada nije desilo, a zemlje članice nastavljaju razgovore i to su unutrašnji procesi", objasnio je Stano danas na konferenciji za novinare.