Interesantno je...

Spoljnopolitički ekspert Toby Vogel iz Savjeta za politiku i demokratiju reagovao je na stav EU o ukidanju kaznenih mjera prema Kosovu i istakao da je posebno interesantno to što je za ukidanje tih mjera potrebno glasanje svih 27 članica.

Vogel je na društvenoj mreži "X" naveo da je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije Josep Borrell pronašao način da uvede kaznene mjere za Kosovo bez zvanične odluke Savjeta.

"Interesantno je to da je Josep Borrell pronašao način da uvede 'privremene i reverzibilne mjere' protiv Vlade Kosova bez zvanične odluke Savjeta, ali je za ukidanje ovih mjera iznenada potrebno glasanje 27 država članica", istakao je Vogel.

Povodom izjave premijera Kosova Albina Kurtija da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve za ukidanje mjera, portparol Unije Peter Stano istakao je da o ukidanju kaznenih mjera protiv Kosova odlučuju članice Evropske unije, ne Albin Kurti i kosovski političari.

"Evropska unija je uvela kaznene mjere zbog stalnih kriznih situacija, jednostranih mjera i eskalacije u odnosima sa Srbijom. EU je jasno rekla da su mjere reverzibilne. One će biti ukinute kada o tome odluče članice EU, a ne kosovski političari. Ponavljam, kada članice EU odluče da nema više razloga da mjere ostanu na snazi. To se do sada nije desilo, a zemlje članice nastavljaju razgovore i to su unutrašnji procesi", objasnio je Stano danas na konferenciji za novinare.

Izvor: Kosovo Online