Iskoristiti šansu

Profesor ustavnog prava Arsim Bajrami ocjenio je da bi Vlada Kosova trebalo da pokaže fleksibilnost i pošalje nacrt Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu, jer, kako ističe, Kosovo ne sme da propusti šansu da postane članica Savjeta Evrope.

Smatra da je pitanje ZSO trebalo da bude zatvoreno 2017. godine. Međunarodna zajednica je, kako kaže, izgubila povjerenje u Vladu Kosova, sumnja da će Kosovo ispuniti obaveze koje je preuzela te postavlja uslove na putu ka SE.

Osvrnuo se na odluku CBK o ukidanju dinara napominjući da je to bio dobar potez, ali da je Vlada Kosova trebalo da pokaže fleksibilnost po pitanju primjene te odluke.

"Trebalo je da stvorite fleksibilnost da međunarodna zajednica bude uvjerena niko neće imati problem. Međutim, nagla primjena dovela je do toga da se o dinaru razgovara i u Briselu", primjećuje Bajrami za TV 21.

Brisel, kako pojašnjava, nije mjesto gdje se razgovara o unutrašnjim pitanjima Kosova.

"Bilo je neophodno da Vlada odmah po zahtjevu međunarodnih partnera dozvoli tranzicioni period koji je tražen kako bi se finansijska kontrola u potpunosti uspostavila na Kosovu", izjavio je Bajrami.

Smatra da je problem oko dinara doveo do dodavanja novih uslova za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Naglasio je da Kosovu trenutno nije potrebno priznanje Srbije s obzirom da ga priznaje većina članica EU i Natoa.

"Moramo da se naviknemo na život i bez priznanja Srbije, šta će nam priznanje Srbije ako smo priznati od EU i Natoa. Srbija priznavanje Kosova naziva prokletstvom", rekao je Bajrami.

Ocjenio je da ne može biti oružanog sukoba sa Srbijom, ali da će, kako kaže, biti provokacija od strane Beograda. Međutim, primjećuje da su simpatije i prijateljstvo kosovskih saveznika počeli da "blede".

Na pitanje da li je Kosovo uništilo ono što je izgradilo, on je rekao da se ne može reći da je "baš sve uništeno", ali da Kosovo više nije pouzadn partner SAD i ostalim zapadnim silama.

Istakao je da je spreman, na osnovu ličng iskustva, da pomogne Kurtiju u vezi sa formiranjem ZSO

"Spreman sam da mu pomognem u ovom procesu da pokaže liderstvo i da se ponaša kao pravi vođa, ali ću ga i dalje podržati da ne dozvoli bilo kakvo stvaranje Zajednice koja je u suprotnosti sa Ustavom", rekao je Bajrami.

Poručio je da nacrt statuta ZSO treba da bude poslat Ustavnom sudu i da bi vlada morala da pokaže malo pragmatičnosti s obzirom na to da je pod sankcijama EU.

"Srbija nije pod sankcijama, pokažite malo pragmatizma okrivljujući Srbiju da sabotira Zajednicu, držeći Kosovo pod tenzijom pod vojnom i policijskom prijetnjom, u stanju zamrznutog pravnog statusa. Tako bi se kupilo vrijeme", ocjenio je on.

Upitan da li će Ustavni sud prihvatiti ovaj nacrt, objašnjava da Ustavni sud može samo da da lično mišljenje.

"Mišljenje je akademsko, a ne državno, mislim da je ovaj statut prilično problematičan, posebno u nekim njegovim paragrafima. Ima četiri ili pet stavova koji su prilično problematični. Samouprava je zamjena za riječ autonomija. Samouprava je ekonomski termin tiče se odlučivanja, praćenja, finansiranja, to je prilično problematično. Postoje neka pitanja o kojima će Ustavni sud izneti stav i Vladi će biti lakše jer onda međunarodna zajednica neće vršiti pritisak", naveo je.

Slanje nacrta statuta ZSO bio bi najbolji zamah za ulazak Kosova u Savjet Evrope, ocjenio je Bajrami i ukazao da bi vlada trebalo da ima povjerenje u Ustavni sud.

Napomenuo je da se Kosovo nalazi u situaciji da nema mnogo izbora, jer je međunarodna zajednica iznela jasan stav nudeći glasove za Savjet Evrope ukoliko se naprave koraci ka formiranju ZSO.

"Vidi se da postoji stav Njemačke i Francuske, dva promotera sporazuma i autora francusko-njemačkog plana, da izvrše pritisak i preduzmu ozbiljnu i suštinsku akciju ka osnivanju Zajednice. To je proces koji obuhvata nekoliko faza. Sada smo u početnim fazama gdje se traži da Vlada, zakonskom odlukom, političkom odlukom, pošalje nacrt Ustavnom sudu. Srbi su odbili da učestvuju na referendumu za imenovanje gradonačelnika i praktično nema ko da osnuje Zajednicu", naveo je Bajrami.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova naglasio je da je Kosovo samo povećala broj pripadnika Policije Kosova na toj teritoriji, ali da nema integracije Srba u kosovski sistem.

"To je naša policija i treba je pozdraviti, ali četiri opštine se ne održavaju sa policijom, policija je neophodna, ali upravljanje problemom se ne radi policijskim metodama, već se radi demokratskim integracijama, a demokratska integracija se radi kroz proces izbora", ocjenio je Bajrami.

Izvor: Kosovo online/TV 21