Dokument od 9 tačaka

Kandidat za predsjednika, aktuelni ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani reagovao je na kritike Vlade Kosova da je on lično osmislio plan OSCE-a za deeskalaciju na sjeveru po kome se, kako tvrde, traži povlačenje kosovskih snaga sa sjevera, ističući da se u tom dokumentu zahtjeva distanca između specijalnih snaga Kosovske policije i Vojske Srbije, kako ne bi došlo do sukoba.

Osmani je rekao da je "velika laž" da je OSCE tražio da Kosovo povuče "kontrolu nad sjeverom", prenosi Gazeta Express.

"Mi smo kao OSCE tražili da se napravi fizička distanca između specijalnih snaga i srpske vojske. Bila je velika laž da smo tražili od Kosova da povuče kontrolu nad sjeverom. Samo smo htjeli da se oružane snage drže podalje jedna od druge, da nemaju fizički kontakt, jer bi to moglo da stvori novu realnost koja je bila na liniji promjene granica", rekao je Osmani.

Pojašnjava da je nakon lokalnih izbora na sjeveru i tenzija zbog dolaska albanskih gradonačelnika u četiri sjeverne opštine, Vojska Srbije pojačala prisustvo svojih snaga na prijelazu sa Kosovom, a da je Kosovo poslalo specijalce na sjever, zbog čega je bilo neophodno sprečiti potencijalni sukob.

Tada je, podsjeća, kao predsjedavajući OSCE-a boravio u nekoliko gradova na Kosovu, gdje je razgovarao i sa premijerom Albinom Kurtijem.

"Lokalna administracija nije mogla da uđe u zgrade opština. OSCE ima svoje cikluse u prevenciji sukoba. Tada smo u OSCE-u imali informaciju da bi sukob ili fizički kontakt između specijalnih snaga Kosova i srpske vojske mogao da eskalira situaciju, što bi moglo rezultirati ponovnim obilježavanjem srpskih pozicija na sjeveru Kosova. Srbija je planirala da uđe na sjever, kao što se kasnije desilo u Banjskoj", naveo je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express