Portparol Unije

O ukidanju kaznenih mjera protiv Kosova odlučuju članice Evropske unije, ne kosovski političari, poručio je danas portparol Unije Peter Stano, povodom izjave premijera Kosova Albina Kurtija da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve za ukidanje mjera.

"Evropska unija je uvela kaznene mjere zbog stalnih kriznih situacija, jednostranih mjera i eskalacije u odnosima sa Srbijom. EU je jasno rekla da su mjere reverzibilne. One će biti ukinute kada o tome odluče članice EU, a ne kosovski političari. Ponavljam, kada članice EU odluče da nema više razloga da mjere ostanu na snazi. To se do sada nije desilo, a zemlje članice nastavljaju razgovore i to su unutrašnji procesi", objasnio je Stano danas na konferenciji za novinare.

On je naglasio da su mjere i dalje na snazi, dodajući da su izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova posmatrane kao jedan od elemenata koji su doveli do uvođenja mjera.

"Izbore u četiri opštine smo videli kao jedan od elemenata koji su doveli do uvođenja mjera, ali to ostaje na državama članicama, kako se navodi u Zaključcima Savjeta za opšte poslove iz decembra prošle godine. Ostaje na zemljama članice da ponovo procjene situaciju i onda sa evropskim institucijama odluče da li mjere treba da budu ukinute ili ne. Mogu samo da potvrdim da se diskusije i dalje nastavljaju i da podsjetim da mjere nisu ukinute", dodao je Stano.

Naveo je da kaznene mjere nisu uvedene samo zbog jedne stvari, već zbog niza odluka i mjera, te ni za njihovo ukidanje nije presudno šta je Kosovo uradilo samo po jednom pitanju.

"Želimo da cijelu situaciju vidimo riješenu. Obe strane treba da ispune svoje obaveze, a Kosovo je čulo koja su naša očekivanja. Izbori na sjeveru su samo jedno pitanje. Možemo pogledati kako su izbori organizovani i šta je navelo Srbe da ih bojkotuju. Mjere su uvedene protiv Kosova zbog određenih razloga. Kada ih više ne bude bilo biće ukinute, i nisu vezane samo za jednu stvar", bio je jasan Stano.

Upitan da li postoji napredak u vezi sa nestalima, kazao je da nema novosti.

"Očekujemo da ćemo biti u mogućnosti da vidimo da dvije strane napreduju po tom pitanju. Ali to važi za dijalog uopšteno, kao i za ovo pitanje. Na postignute sporazume moraju slediti konkretna djela i nije na EU da ih preduzima, već na obema stranama. Željeli bi da vidimo da je situacija takva da možemo da ukinemo mjere. Kada bude postojao konsenzus o kaznemim mjerama onda ćemo to saopštiti. To su unutrašnji procesi, unutar EU i članica EU", dodao je Stano.

Izvor: Kosovo Online