Političari da spuste tenzije

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi ocjenjuje da je Balkan i dalje bure baruta zbog čega Nato dovođenjem dodatnih snaga i teškog naoružanja želi da spreči moguće konflikte, ali da je na političirima u regionu da spuste tenzije i razumeju da više nije vrijeme ni za “veliku Srbiju” ni za “veliku Albaniju”.

“Ne možemo da izmislimo druge lidere. To moraju političari koji su sada na vlasti. Oni moraju da spuste tenzije i da razumeju da više nije vrijeme za ‘veliku Srbiju’ ili ‘veliku Albaniju’. Treba da se prave dogovori i da se oprosti ono što je učinjeno tokom ratova, ratni zločini koji su počinjeni na svim stranama, i da se krene mirnim putem u rješavanje problema. Jedini put je integracija u Evropu, sloboda kretanja, trgovine, razmjene i robe, ideja... Jednostavno, integracija”, istakao je Ibishi za Kosovo onlajn.

Prema njegovim riječima Nato je slanjem dodatnih trupa u region poručio zemljama Zapadnog Balkana da kako nisu na vrijeme prevazišle probleme i tranziciju od postkonfliktnih država do integracija u EU, jedina mogućnost je da ova Alijansa ojačaju svoje prisustvo i tako spreči moguće buduće konflikte.

Ibishi je kazao da su tenzije najviše primjetne u BiH i na Kosovu.

“Sve to navodi da Nato pojačava prisustvo na Balkanu, pogotovo u BiH i na Kosovu ne samo sa ljudstvom nego i sa teškim naoružanjem da bi smirili situaciju i da bi postigli dogovor i da bi se krenulo putem integracija u EU”, rekao je on.

On je dodao da Nato istovremeno želi da spriječi Rusiju da proširi konflikt van ratnih dejstava u Ukrajini, naglašavajući da je to važno i zbog sve većih tenzija koje su na relaciji Izrael i Iran.

Ibishi kaže da bi u potencijalno novom sukobu na Balkanu zapravo svi bili gubitnici.

“Balkan je i dalje rizičan, on je i dalje bure baruta, može da se zapali kao što je to bilo rasparčavanje bivše SFRJ. I dalje su moguće tenzije zbog toga što su pretenzije i Vučića i Dodika i proruski nastrojenog dijela u Crnoj Gori da sa ‘srpskim svetom’ naprave balans u odnosu na onaj albanski. To je jednostavno dominacija za teritorijom, ali mislim da neće biti moguća. Ne vjerujem da će u skorije vrijeme biti moguće prekrajanje granica u odnosu na ove postojeće. Mir i integracija u Evropu su jedini put, a tendencije za proširivanje konflikta i hegemonije na Balkanu su potencijalni rizik za novi konflikt”, zaključio je Ibishi.

Izvor: Kosovo Online