Nakon nedavnih incidenata

Kfor je nakon nedavnih incidenata učetvorostručio svoje prisustvo na sjeveru Kosova, dok su utrostručili patrole uključujući i one u blizini granice između Kosova i Srbije, rečeno je iz te vojne misije Nato za Teve 1.

Kako piše Teve 1, sve je spremno za sljedeću patrolu, a nju će činiti američki vojnici koji će patrolirati granicom između Kosova i Srbije.

Prema Kforu, te patrole su se utrostručile posljednjih mjeseci.

"Nakon povećanja tenzija posljednjih mjeseci, Nato je rasporedio hiljadu dodatnih vojnika. Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na sjeveru Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i granicu. Snagu naše misije trenutno čini oko 5.000 vojnika, uz doprinose iz 27 zemalja saveznica i Nato partnera. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da misija Kfora nastavi da ispunjava svoj mandat, na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", rečeno je za Teve 1.

Nedavno je premijer Albin Kurti upozorio na moguće nove napade na sjeveru Kosova navodeći da pripadnici srpske terorističke grupe dobijaju 2.000 eura mjesečno.

Međutim, Kfor nije komentarisao ta Kurtijeva upozorenja.

"Nećemo spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju. Sve u svemu, situacija je mirna, ali i dalje krhka. U bliskom smo kontaktu sa institucijama na Kosovu i bezbjednosnim organizacijama Kosova, kao i sa drugim stranama, uključujući Eulex, načelnika Generalštaba Vojske Srbije, OSCE i UN. Pomno pratimo svaki značajniji razvoj događaja u pogledu bezbjednosti u tom regionu i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov", dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da je Nato snažno posvećen bezbjednosti na Kosovu i da će Kfor ostati koliko god bude potrebno, dok će promjena kadrovskog broja biti zasnovana na procjeni uslova na terenu.

Izvor: Kosovo online/Teve 1