Unapređenje bezbjednosti

Iz Policije Kosova i Agencije za informacije i privatnost najavili su da će na "najproblematičnijim" lokacijama u opštinama na sjeveru Kosova biti postavljne nadzorne kamere kako bi se, navode, bezbjednost građana podigla na viši nivo.

"Problematičnim lokacijama" smatraju se sva mjesta na kojima su u prošlosti "često vršena krivična djela", prenosi Reporteri.

"Policija Kosova i Agencija za informacije i privatnost obavještavaju javnost o postavljanju sistema za nadzor - kamera u opštinama sjevernog dijela Kosova. Ova aktivnost je obavljena uz konsultacije između dvije institucije u vršenju njihovog zakonskog mandata", navodi se u saopštnju.

Policija Kosova je, kako se pojašnjava, po zakonu ovlašćena da sprovodi preventivni nadzor javnih mjesta, koristeći video-akustične uređaje za snimanje i fotografsku opremu za praćenje situacije na javnim mjestima na kojima su u prošlosti često vršena krivična djela, ili gdje postoje opravdani razlozi za vjerovanje da bi javni nadzor smanjio rizik od izvršenja krivičnih djela i unapredio javnu bezbjednost u budućnosti.

To je, dodaju iz policije, u potpunosti je u skladu sa odredbama Zakona o policiji i Zakona o zaštiti ličnih podataka koji definiše uslove i mere koje nadležni organi moraju da poštuju prilikom obrade ličnih podataka.

Poručuju da će svi podaci, prikupljeni nadzornim kamerama, biti iskorišćeni u jasne, legalne i legitimne svrhe, garantujući poštovanje prava i osnovnih sloboda pojedinaca.

"Policija Kosova i Agencija za informacije i privatnost kroz ovu inicijativu ističu svoju posvećenost zaštiti i unapređenju javne bezbjednosti, uz potpuno poštovanje zakonskog okvira koji reguliše zaštitu ličnih podataka i prava građana", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri