Portparol Vlade

Portparol Vlade Kosova Peparim Kryeziu, komentarišući saopštenje Srpske liste o nadzornim kamerama na sjeveru Kosova, rekao je da one postoje u svakom gradu i da su u službi javne bezbjednosti.

On je ocjenio da je saopštenje Srpske liste "reakcija na gubitak sredstava za pritisak i zastrašivanje sugrađana". Kako je istakao, u svakom gradu postoje nadzorne kamere na javnim mjestima kojima upravlja Policija Kosova.

"U nekim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, uključujući one na sjeveru, ilegalne srpske strukture i terorističke organizacije 'Civilna zaštita' i 'Severna brigada' su u kontinuitetu koristile nadzorne kamere, koje su bile dostupne službama bezbjednosti Srbije", naveo je Kryeziu na platformi "X".

Prema njegovim riječima, značajan broj njih je zaplenila Kosovska policija "pod sumnjom da su korišćene za praćenje kretanja građana i javnih institucija Republike Kosovo".

"U prošlosti su ove kamere kontrolisali ogranci Srpske liste. Iako su imali takvu kontrolu, čini se da nijedna od njih nije radila 19. januara 2018, kada je Oliver Ivanović ubijen na sjeveru Mitrovice. Vrijeme nasilnika i lopova koji su postali teroristi 'Severne brigade' i 'Civilne zaštite' je davno prošlo", poručio je Kryeziu i dodao da "svi moraju da se naviknu na vladavinu prava".

Srpska lista je ranije navela da sigurnosne kamere na javnim mjestima krše prava na privatnost srpskih građana.

Izvor: Kosovo Online