Neophodna komunikacija

Član Predsjedništva AAK Ahmet Isufi rekao je da je formiranje Zajednice srpskih opština "gotova stvar", ali da bi Vlada Kosova trebalo da sačini konačan nacrt zato što je evropski prijedlog - "skandalozan". On je ocjenio da je pitanje četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru političko, a ne policijsko pitanje i da ne mora da se kontroliše nasiljem, prenosi KTV.

"Osnivanje ZSO je gotova stvar i nema potrebe da se time dalje manipuliše. Pošto je osnivanje prihvaćeno, bolje je da to uradi Vlada Kosova. Ovo što predlaže međunarodna zajednica je skandalozno. Ono što smo videli da je vlada prihvatila, Ustavni sud svakako mora da razmotri. Ima elemenata koji prevazilaze ustav”, rekao je Isufi.

Dodao je da vlada ne razume ulogu koju ima. Naveo je da je Kosovo prihvatilo sporazume sa Srbijom, ali ih ne primjenjuje zbog čega, kako je rekao, stvara problem u odnosima sa SAD.

"Sjever je političko, a ne policijsko pitanje. Nije obavezno da se situacija kontroliše nasiljem. Policija radi svoj posao, ali problem ostaje politički. Sa srpskom zajednicom na sjeveru se mora komunicirati. Mi se bavimo našom teritorijom i primjenom zakona Kosova. Ne vidimo posvećenost vlade tamošnjim građanima, osim sa policijskim aparatom koji nije dovoljan. Komunikacija i integracija su neophodni“, naglasio je Isufi.

On je dodao da vlada čijem je čelu Albin Kurti nije donela ekonomski razvoj.

"Ne vidimo nikakav napredak u smislu nastavka rada ove Vlade, kada se uzme u obzir ekonomski razvoj. Imamo odlazak mladosti i svi segmenti društva su nezadovoljni jer nema povećanja plata", objasnio je on.

Izvor: Kosovo Online/KTV