Krizno područje

Erhard Bieler (67), general u penziji i raniji komandant Kfora kaže za njemački Bild da su trenutna dešavanja na granici Kosova i Srbije zabrinjavajuća i dodaje da je ovo treći put za dvije godine da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspoređuje svoje trupe, ali da nikada to nije bilo tako opasno i masovno kao sada, prenosi Deutsche welle.

"Rusija i Srbija, Putin i Vučić, oslanjaju se na zamrznute etničke sukobe na Balkanu koje mogu ponovo da pokrenu u bilo kom trenutku. Putin je očigledno aktivan deo ovog sukoba. EU i NATO moraju da uvedu sankcije Beogradu. Vojsku Srbije NATO tretria kao partnera i poziva je na vježbe. Politički moramo da nastavimo da razgovaramo, ali vojno partnerstvo sada mora da se stavi na led", rekao je Erhard Bieler za Bild.

Jakov Devčić, šef beogradske kancelarije fondacije Konrad Adenauer, za raspoređivanje srpske vojske za Bild kaže da je to "bilo demonstracija sile i mjera odvraćanja Kosova, koje je prije nekoliko mjeseci počelo da raspoređuje svoju specijalnu policiju na sjeveru".

Smatra da je rat "malo vjerovatan".

"Većina Srba ne želi da prizna državu Kosovo ni u kom obliku, ali nije ni zainteresovana da za nju ratuje", dodaje.

Devčić upozorava na "još jedno otvoreno krizno područje u Evropi neposredno prije evropskih izbora i predsjedničkih izbora u SAD - 2024. godine".

"Vakum moći oko izbora na Zapadu ograničiće našu sposobnost da djelujemo. EU i KFOR bi morali da djeluju snažnije - bez većeg prisustva Zapada, a samim tim i Njemačke na sjeveru Kosova, neće biti mira i bezbjednosti", kaže Devčić za njemački tabloid.

Konrad Kleving sa Lajbnicovog instituta za istraživanje istočne i jugoistočne Evrope kaže za Bild kaže da je ovaj put situacija opasnija jer trupe bi sigurno mogle da budu iskorišćene za napade na, kako navodi, teritoriju Kosova.

"Danas prvi put mislim da je novi rat moguć, iako još uvijek nije baš vjerovatano da će do toga doći", kazao je.

Kleving navodi razloge za svoje mišljenje, među kojima je i to što je Vučić u obraćanju građanima Srbije u nedjelju ujutru rekao da se tu radi o "suverenitetu Srbije i teritorijalnom integritetu uključujući Kosovo, te da će Srbija pobjediti".

"Činjenica da su snage KFOR-a predvođene NATO-om stacionirane na Kosovu od 1999. i da im je dozvoljeno da odmah vojno intervenišu, znači da prelazak srpske granice na Kosovo od strane srpske vojske neizbježno vodi u rat između Srbije i NATO", rekao je Kleving.

Kleving upozorava na "destabilizaciju" Evrope – i na "ogromnu sramotu za EU".

"Takozvani moderirani dijalog EU između Srbije i Kosova nije doveo do gotovo ničega. Srbija mora biti zaustavljena – prvo diplomatski i politički. Ali ako to bude neophodno, preko NATO-a -i vojno" kaže Kleving za Bild.

Izvor: DW