Osuda agresije naoružane terorističke bande

U Evropskom parlamentu (EP) će se u utorak, 3. oktobra, održati vanredna debata o situaciji na severu Kosova, a očekuje se da će krajem meseca biti usvojena Rezolucija.

Debata je pokrenuta na inicijativu Alijanske socijalista i demokrata, druge po većini poslaničke grupe u EP.

"Na naš zahtev, EP će usvojiti rezoluciju o Kosovu i Srbiji na drugoj oktobarskoj plenarnoj sednici. Osuđujemo nedavnu agresiju naoružane terorističke bande na službenike kosovske policije. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom", navodi se u najavi evropskih socijaldemokrata.

Evroposlanik i iniciator ove debate Tonino Picula je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da bi Rezolucija trebalo da bude jasna ocena EP-a o stanju odnosa Prištine i Beograda, "a na tragu posljednjeg terorističkog napada na severu Kosova i ubistva policajca".

"Treba, osim kaznene, utvrditi i političku odgovornost za najnoviju eskalaciju nasilja. Zastupnici će izraziti i stajališta o rezultatima posredničke uloge EU u svjetlu očiglednog zastoja u primeni plana o normalizaciji odnosa", rekao je Picula za RSE.