Bivši komandant KFOR-a

Bivši komandat KFOR-a njemački general Erhard Bühler izjavio je da napad na Banjsku, u septembru prošle godine, bio teroristički.

General Erhard Bühler, koji je godinu dana bio zapovjednik KFOR-a, međunarodnih snaga na Kosovu, i dalje prati situaciju na Kosovu, posebno sigurnosnu, piše HRT.

Komentirao je teroristički napad na manastir u selu Banjska koji je prije nekoliko mjeseci izvela naoružana skupina iz Srbije i nedavnu izjavu kosovskog ministra unutarnjih poslova, o tome kako imaju u informacije da je dvjestotinjak ljudi iz Srbije naoružano i spremno na neku vrstu napada na Kosovu.

- Taj dio Europe, ne samo Kosovo, destabilizirao se nakon početka rusko-ukrajinskog rata. Napad na manastir u selu Banjska svakako je bio teroristički. Koliko ja znam i mogu procijeniti, nije moguće da su napad izveli sami. Neke institucije srpskih sigurnosnih snaga sigurno su bile upletene. U najmanju su ruku znale za napad i poduprle ga. Inače nije moguće vježbati na službenom poligonu srpskih snaga. (...) U državi poput Srbije to nije moguće a da za to ne znaju najviše razine, rekao je.

Što se tiče nove prijetnje, kazao je da ne zna za takve informacije koje vjerojatno imaju obavještajne službe.

Ratna retorika na Kosovu nije potrebna

- Kosovo je u veoma dobrom položaju. Na Kosovu su vojne snage s mandatom Vijeća sigurnosti. Brinu se za sigurnost Kosova. Brinu se za sigurnost Kosova. Ne moraju se donositi nikakve odluke, nema konzultacija oko 5. člana, nije vam potrebna nikakva odluka. Ondje su već mirovne snage. To je 6000 vojnika iz naših zemalja: iz Hrvatske, Njemačke, SAD-a itd. Ako to znamo, nema razloga da nastavimo s tom ratnom retorikom, s obje strane, ocijenio je bivši zapovjednik KFOR-a.

Dodao je da nije prihvatljivo podupirati terorističku skupinu, niti je prihvatljivo da srpska vojska šalje vojsku na granicu s Kosovom i prijeti Kosovu.

- Nije prihvatljiva ni retorika srpske vlade. Ali također nije ni nužno stalno govoriti o ratu. To je prepreka u razvoju cijele regije. Ne smijemo njegovati takvu retoriku koja plaši ljude, posebno na Kosovu, ali i u zemljama oko Kosova, rekao je.

Savjetovao je rješenje koje polazi od najviše nivoe.