Hapšenje

Nakon hapšenja, pa odluke o zadržavanju, Srećku Sofronijeviću iz Zvečana juče je određen i jednomjesečni pritvor. Iz Osnovnog suda u Prištini iznjeli su detalje o optužbama koje mu se stavljaju na teret. Sofronijevića su označili kao jednog od članova grupe koja je tokom dešavanja oktobra mjeseca 2021. godine u Zvečanu, navodno napala policijske službenike.

U saopštenju suda konstatuje se da postoje zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora Sofronijeviću.

"Jer okrivljeni S.S., ukoliko bude slobodan, može da se sakrije ili pobjegne radi izbjegavanja krivične odgovornosti, zbog težine krivičnih djela za koja se tereti, a to na osnovu činjenice da je isto lice pobjeglo u trenutku kada se sumnja da je izvršeno krivično djelo, može se takođe sakriti ili lako napustiti Republiku Kosovo, pošto je okrivljeni i državljanin Republike Srbije“, izlistao je sud svoje viđenje.

Sa druge strane Sofronijevićev advokat, kazao je sinoć za KoSSev da je ova osoba nastavila da živi u svom domu u Zvečanu nakon oktobarskih dešavanja 2021. godine.

Iz ovog suda saopštili su detalje o samom slučaju.

Iz Suda navode da je 13. 10. 2021. godine policija zajedno sa Carinom izvršavala naredbu specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini za kontrolu više lokacija u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja robe.

Kako dodaju, specijalne jedinice Policije Kosova i carine su otišle u Zvečan da provjere određene objekte i nakon provjere kretale su se sa oklopnim vozilima prema Mitrovici.

"Kada su stigli u selo Rudare, u opštini Zvečan, naišli su na barikadu i grupu ljudi, među kojima je i bio i okrivljeni S.S. Ova grupa ljudi je bila naoružana i napravila je zasjedu policajcima, tako da su u trenutku kada su vidjeli policiju na mestu incidenta, počeli da pucaju iz automatskog oružja i koristili su ručne bombe“, dodaju iz Suda.

Tokom napada, navode, povrijeđen je policijski službenik – kapetan B.A.

I dok iz Policije Kosova navode da je Sofronijević bio dio grupe koja je napala policiju, ova osoba je tokom akcije policije ranjena u leđa.

Srpske vlasti su tada optužile Policiju Kosova za neosnovano ranjavanje. Kosovska strana je navela da tek treba da se utvrdi sa koje strane je metak došao.