Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja u zemlji Blerim Burjani rekao je povodom prijedloga za izglasavanje nepoverenja vladi koji je pokrenula Alijansa za budućnost Kosova, da za to postoji politička volja, ali da opozicija nema dovoljan broj pristalica da sruši poziciju, prenosi Gazeta Blic.

On ističe da predsjednik AAK Ramush Haradinaj neće lako odustati od ove inicijative iako je rezultat poznat.

"AAK može da pokuša da pregovara, ali rezultat je već poznat, iako Ramush ne odustaje lako zbog svojih uvjerenja i stavova", rekao je Burjani.

Poslanica AAK Albana Bytyqi rekla je da će njena stranka nastaviti da tokom septembra radi na prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja vlade.

"Da, tačno je da smo počeli, ali je važnije da ćemo u septembru nastaviti da radimo i da vidimo kako to funkcioniše. Važno je da se o prijedlogu razgovaralo, ali nismo preduzeli dalje korake i videli smo da je potrebno da opozicione stranke vide koliko je to važno. Nastavićemo vrijedno da radimo na prijedlogu, ali moje mišljenje je da treba još malo da pustimo premijera Kurtija i narod će videti kako loše vladaju i kazniće ih glasovima", izjavila je Bytyqi.

Nakon napetih dešavanja na sjeveru, Alijansa za budućnost Kosova pokrenula je inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Albina Kurtija.

"Stav Alijanse je da pokrene inicijativu za izglasavanje nepoverenja premijeru Kurtiju. Prijedlog se zasniva na dva nedavna razvoja događaja, prvi je opasnost po suverenitet i bezbjednost na sjeveru, a drugi je raspad odnosa sa SAD i EU. Počećemo razgovore sa političkim spektrom, sa društvom uopšte. Premijer Kurti, umjesto da sarađuje sa SAD, napravio je svoj plan, nije sarađivao sa Amerikom, on je podstakao sukob na sjeveru koji odgovara Srbiji i Rusiji", naveo je Haradinaj.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic