Politički analitičar

Politički analitičar Zekirja Shabani rekao je da premijer Albin Kurti ne okleva da Kosovo izađe na izbore, ali da je, prema njegovim riječima, taktičan, jer jačanjem Pokreta Samoopredjeljenje opozicione stranke slabe, prenosi Gazeta Blic.

„Stalno smo viđali da u svakoj formi pokušava da nađe način da se ne svrgne sa vlasti, već da stvori razlog zašto je izašao na izbore. Albin Kurti traži razlog sličan onom u vrijeme kovida kada je uvijek optuživao opoziciju ’za rušenje vlade u najgorem trenutku’. On traži ovako nešto, nije da odbija da izađe na izbore, ali ako se ruši, onda politički gubi bodove. Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati izbore i nema velikog kašnjenja jer postoji više opšte saglasnost i opozicije i pozicije“, rekao je on.

Takođe, prema Shabanijevim riječima, jun odgovara Kosovu za izlazak na izbore.

„Kako je rekao Memli Krasniqi, 9. jun je veoma dobar za izbore, toplo je vrijeme i sve sada zavisi od procesa koje Kosovo ima pred sobom, kako oni utiču na eventualne ankete koje se održavaju krajem ovog i sljedećeg mjeseca kako bi se utvrdilo kada će biti održani sljedeći izbori. Nije slučajno 9. jun pominjan, bilo je i ranije da je jun mjesec izbora, ali ako nije 9. jun, septembar je posljednji mjesec koji imamo pred izbore, a da postoji dogovor svih političkih partija", ističe Shabani.

Za opoziciju kaže da neće biti ništa novo u vezi sa izbornim rezultatima, ali prema njegovim riječima, Samoopredjeljenje će oslabiti opoziciju.

„Svi misle da je za vrijeme vlasti Samoopredjeljenja bilo mnogo skandala, vlada je praćena mnogim nepravilnostima uz izvesnu nesposobnost Kurtija da ispuni očekivanja građana i svi očekuju da Kurti ima pad rezultata. Naprotiv, mislim da će Samoopredjeljenje generalno rasti i to čini opoziciju slabijom, što demokratiju čini opasnijom. Ako vlast ne kontroliše opozicija i ako nemamo opoziciju, onda je vlast arogantna i imamo vlast koja teži da se oslanja na brojke, a ta bahatost brojki nas onda košta kao društvo“, rekao je Shabani.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic