Posljednji je trenutak

Posljednji je trenutak da Evropska unija ukine kaznene mjere protiv Kosova, kažu predstavnici kosovske vlasti, opozicije i stručnjaci za evropske integracije, prenosi Klan Kosova.

Prema njihovim riječima, uprkos neuspjelom referendumu za smenu gradonačelnika u opštinama na sjeveru, Kosovo je ispunilo obaveze iz sporazuma postignutom u Bratislavi.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rrustemi, kaže da Evropska unija treba da ukloni kaznene mjere odmah, a ne postepeno.

„Kosovo je ispunilo obavezu u smislu pripreme pravnog osnova za organizovanje procesa smene aktuelnih gradonačelnika, na osnovu demokratskog procesa predviđenog zakonom. Pripremili smo Administrativno uputstvo, organizovali proces, peticija je vođena, ali naravno da će bojkot kao politička akcija Srpske liste koju predvodi Beograd sprečiti izražavanje volje građana. Prema našim međunarodnim partnerima ispunili smo obaveze koje smo dali i iskazali ozbiljnost u pogledu odgovornosti koje smo preuzeli. EU treba da ukloni mjere nametnute Kosovu i treba da razjasni svoj stav prema Srbiji i zvaničnom Beogradu”, izjavio je Rrustemi.

Poslanica PDK Blerta Deliu-Kodra, takođe se zalaže za ukidanje mjera prema Kosovu, ali naglašava potrebu da se Vlada Kosova pozabavi zahtjevima EU na sastancima u Briselu.

“To je velika podrška koju EU treba da garantuje Kosovu, dok danas imamo blokadu sredstava za pomoć Kosovu u svim oblastima. Naravno, tražili smo da EU bude pažljiva i ukine sankcije, treba reći da i Vlada ima svoju odgovornost da se na odgovarajući način pozabavi koordinacijom sa partnerima”, kaže ona.

Profesor Dorajet Imeri smatra da su kaznene mjere bile nepravedne i da ih kao takve treba što prije ukloniti.

„Uvođenje mjera protiv Kosova kao rezultat postavljanja gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru nakon izbora, bila je ishitrena i beskorisna odluka Evropske unije prema Kosovu, čiji je cilj bio kažnjavanje odluke da uspostavi ustavni poredak na cijeloj svojoj teritoriji. Evropska unija je, kažnjavajući Kosovo ovim sankcionim mjerama, samo opravdala nekorektno ponašanje Srpske liste, koje je u pojedinim momentima bilo neustavno. Institucije Kosova moraju da vide u kojoj mjeri je ova politička struktura narušila ustavni poredak Kosova. Posljednji je trenutak da se EU osvrne na ove akcije koje je unapred preduzela, kako Kosovo ne bi pretrpelo veliku nepravdu u ovom veoma osjetljivom političkom procesu“, navodi Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova