Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, ukazujući da odgovorne vlade daju sve od sebe da poboljšaju radnička prava, uslove i mogućnosti, poručio je da je vlada premijera Albina Kurtija uradila sve što nije trebalo, tako da situacija na tržištu rada ne pokazuje nikakav napredak.

Haradinaj je na Facebooku naveo da minimalna zarada ostaje oblik socijalne pomoći.

"Prosječna plata jedva dotiče egzistencijalni nivo. Generalno, plate u javnom i privatnom sektoru ostale su najniže u regionu. I to čak i u periodu kada je inflacija neprihvatljiva zbog nedovoljnog finansijskog i ekonomskog kapaciteta na nivou zemlje", dodao je.

Prema njegovim riječima, kao da to nije dovoljno, zaposleni u javnom sektor suočavaju se sa nezasluženim i diskriminatornim tretmanom.

"Dijalog sa sindikatima pretvoren je u monološku platformu, gdje Kurtijeva vlada opravdava neuspjehe, razotkriva aroganciju i monopolizuje donošenje odluka u vezi sa ljudskim i ekonomskim razvojem. Tako i danas, 1. maja, vidimo više retorike, više uniformnosti, više migracija, a manje nade. Ovo je ponuda populističke vlasti", poručio je.

Izvor: Kosovo Online