Bez stranih investicija

"Protekli period nije bio povoljan za razvoj privrede, kao i privlačenje domaćih i stranih investitora, a Vlada Kosova nema jasnu strategiju razvoja, jer joj je, iako nije zvanično rečeno, prioritet dijalog sa Srbijom", kazao je u Jutarnjem programu RTK2 predsjednik Alijanse za biznis Kosova Agim Shahini.

"Taj dijalog se ne odvija kako bi trebalo, smatramo da nema pravog dijaloga i zato trpi privreda Kosova i Srbije, privrednici, ali i narod. Uz ovakve tenzije se ne može govoriti o ozbiljnim investicionim ulaganjima, jer i dalje imamo lošu sliku po pitanju odnosa sa Srbijom, kao i tenzija na sjeveru Kosova. Strani investitori traže sigurna ulaganja, a to se može obezbjediti dobrom zakonskom regulativom i vladom  koja će sprovoditi zakon. Treba obezbjediti i povoljne uslove za ulaganja i privlačenje stranih investicija. Međutim, treba reći da veliki problem predstavlja i kriza izazvana ratom u Ukrajini“, kazao je Shahini.

U rješavanje krize u Ukrajini, kao i regulisanje odnosa Kosova i Srbije, ocjenjuje, neophodno je veće angažovanje stranih sila, konkretno Amerike.

"Borrell i Lajčak koji posreduju u dijalogu između Kosova i Srbije nemaju toliko autoriteta ni kod jedne ni druge strane, nemamo Ameriku koja je direktno uključena, a to je neophodno“, smatra  predsjednik  Alijanse za biznis Kosova.