Štetno za zemlju

Stalne izjave političkih lidera o opasnosti od rata plaše strane investitore da ulažu i razvijaju svoje poslovanje na Kosovu, tvrde predsjednici Privredne komore Kosova i Poslovne alijanse Kosova, Lulzim Rafuna i Agim Shahini, prenosi Demokracia.

Posljednja izjava o mogućem ratu na Kosovu došla je od prvog potpredsjednika vlade Besnika Bislimija.

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini rekao je za Radio Kosovo da takve izjave samo štete ekonomskom razvoju Kosova.

„Svi zvaničnici, gotovo bez izuzetka, koriste grub govor, bilo u lokalnim ili međunarodnim medijima, da Kosovo nije bezbjedno. Nesigurnost Kosova dolazi od lidera koji ne stvaraju uslove za rad, ne stvaraju uslove za ulaganja, a sve su to za potencijalne investitore poruke nesigurnosti i nepouzdanosti za Kosovo i njegovo tržište“, rekao je Shahini.

Čak i predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna kaže da ove izjave ne donose investicije Kosovu.

„Moramo biti veoma oprezni u izjavama, jer izjave o napadima ne donose investicije na Kosovu. Moramo da prenesemo poruku da je Kosovo bezbjedna zemlja, dobro mjesto za poslovanje, mjesto stabilnosti ne samo na Balkanu već i u Evropi“, rekao je Rafuna.

Prema zvaničnim statistikama, mnoga preduzeća na Kosovu premjestila su svoje aktivnosti u Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.
 
Izvor: Demokracia.com/Radio Kosovo/Kosovo Online