Tržište rada pred kolapsom

Na Kosovu je minimalna plata najmanja u cijeloj Evropi, a tržište rada dodatno je pogođeno viznom liberalizacijom koja je stupila na snagu 1. januara ove godine, ocijenjuje za Kosovo Online predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini.

"Na Kosovu skoro da imamo sve struke, a radna snaga nedostaje skoro na sve strane. Prvi put se ovako nešto dešava na Kosovu. Od vizne liberalizacije 1. januara, postoje turbulencije na tržištu radne snage“, kaže Shahini.

Prosječna plata na Kosovu na nivou i javnog i privatnog sektora je oko 520 eura. Međutim, kako navodi, na Kosovu je i dalje minimalna plata najmanja u cijeloj Evropi i iznosi 170 eura.

Dok radnici sa Kosova, kako objašnjava, dosta idu da rade po regionu, naročito tokom ljetnje sezone, na Kosovo stižu radnici iz Azije, Indije, Bangladeša, Turske, Sirije...

"Kosovo i dalje nije u ’Otvorenom Balkanu’, ali imamo jako dobre odnose sa Albanijom, Sjeverenom Makedonijom, Crnom Gorom. Međutim sa Srbijom, BiH i ostalim zemljama i dalje imamo prepreke“, ocjenjuje Shahini.

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova kaže da ljekari u privatnom sektoru imaju više od 1.500 eura platu, vozači oko 1.000, konobari od 500 do 1.000, zavisno od hotela i restorana.

"Međutim, u državnom sektoru plate su mnogo manje. Zato je od 2015. do sada više od 1.000 ljudi ’u bijelim mantilima’ pobjeglo sa Kosova u Evropu, u potrazi za većom platom. Plata je tamo možda četiri puta veća nego na Kosovu“, kaže on.

Kada je u pitanju nedostatak radne snage, on se najviše osjeća u ugostiteljstvu.

"To je tako u čitavom regionu. Oni koji znaju da rade taj posao traže gde su bolje plate, a bolje plate su tokom sezone na primorju, kao što je Albanija. Sad su počeli da idu da rade i u Grčku, Crnu Goru, Hrvatsku... Dosta mladih iz gastronomije ide tamo da radi“, objašnjava Shahini.

Ocijenjuje da je jedan od najvećih problema to što, kako kaže, Vlada Kosova i dalje nema strategiju kako da zadrži radnu snagu.

"Nedostaje strategija za borbu protiv siromaštva, za razvoj, i pored svega toga imamo ove probleme o kojima smo pričali. Međutim, sa ovom malom platom, koju je inflacija pojela za više od 20 odsto, a cene otišle u vis, koliko god je plata na nivou Kosova 520 eura, ponovo je malo, zato što je prosečna korpa jako poskupjela“, zaključuje Shahini.