U korist građana

Rješenja problema upotrebe dinara treba tražiti na osnovu preporuka Evropske unije i SAD, ocjenio je za Kosovo onlajn predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini uoči još jedne runde dijaloga u Briselu i dodao da međunarodna zajednica treba da pojača pritisak na kosovsku i srpsku stranu.

Shahini tvrdi da kosovska i srpska vlada imaju problem međusobno, a da to nije slučaj sa narodom, koji je, kako ističe, samo žrtva. Istakao je da se mora uspostaviti saradnja između Centralne banke na Kosovu i u Srbiji kako bi se problem oko dinara riješio u korist građana.

„Očekujem da ovaj problem sa dinarom treba da se riješi u sastavu preporuke koje su dale i EU i SAD, u tom pravcu očekujem da će se problem riješiti u dobrom pravcu. Građani koji primaju platu u dinarima imaju problem što svakodnevno treba da putuju i izlaze sa Kosova, a ima nekoliko mogućnosti da se ti problemi riješe unutar Kosova i ljudi da primaju taj novac kako žele, da svoj kapital drže u dolarima, eurima i dinarima, to je njihovo pravo. Kao što u Njemačkoj možeš da imaš euro, franke ili bilo koju valutu, niko ti ne brani, međutim, ovaj problem treba da se riješi u okviru platnog prometa i sve uplate koje biznismeni sa Kosova uplaćuju u Srbiji ovde uplaćuju u eurima, a tamo se prima dinar, tako oni (Srbija) treba da uplaćuje tamo dinare, a ovdje da građani dobijaju primanja u eurima, tako da Centralne banke moraju da sarađuju međusobno i riješe ovaj problem u korist građana Kosova“, rekao je on.

Shahini ističe da u dijalogu i kosovskoj i srpskoj strani nedostaje ozbiljnost, jer se, kako ističe, bave dnevnom, a ne strateškom politikom koja bi, kako je rekao, dovela do pobjede i jedne i druge strane u pregovorima.

„Sada je problem oko dinara, problem imamo sa kretanjem robe iz Srbije prema Kosovu, problem je što Srbi nisu izašli na referendum, problem je potrošnja, siromaštvo, kretanje, vidjeli ste prije nekoliko dana zadržavanje autobusa na granici sa Hrvatskom, na osnovu svega ovoga, po mom mišljenju, Srbija i Kosovo narodu daju mržnju, a ne boljitak, nešto što građani očekuju od strane vladara“, rekao je on.

Očekuje, kaže, da međunarodne snage povećaju pritisak i na kosovsku i na srpsku stranu u cilju rješavanja problema, a kako tvrdi, problem između Srba sa Kosova i Vlade Kosova "postoji zbog politike, a ne realnosti“.

„Ja mislim da svako treba da sagleda svoju realnost, sad Kosovo ulazi u Savjet Evrope, sa kojim će dobiti više obaveza prema građanima, tako da Srbi treba da koriste sve to, a isto tako vlada Srbije treba da pokuša da problem koji postoji, riješi, a ne da doliva benzin na vatru, to smo gledali već nekoliko puta, a takođe, kosovska strana drži vlast tenzijama na sjeveru Kosova“, ističe on.

Izvor: Kosovo Online