Izostanak deeskalacije

Njemačka ambasada na Kosovu potvrdila je da je vlada Njemačke donela odluku da smanji saradnju sa Kosovom, uključujući i u sektoru bezbjednosti, zbog, kako su saopštili, nepreduzimanja koraka za deeskalaciju na sjeveru, piše Nacionale.

"EU je upozorila na mjere za ograničavanje saradnje sa Kosovom u različitim oblastima u slučaju da vlada Kosova ne preduzme odgovarajuće mjere za deeskalaciju. U skladu sa ovim politikama, Vlada Njemačke je takođe odlučila da privremeno smanji saradnju sa Kosovom, uključujući i u sektoru bezbjednosti", odgovorili su iz Ambasade na upit portala Nacionale.

Svi otkazani projekti, navode iz Ambasade, mogu se pokrenuti, nakon deeskalacije na sjeveru i neophodnih mjera za smirivanje tamošnje situacije.

"Svi ovi projekti se mogu ponovo pokrenuti u bilo kom trenutku. Ovo zahtjeva hitno sprovođenje neophodnih mjera za deeskalaciju situacije u sjevernim opštinama. Njemačka eksplicitno podržava napore EU, rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU", istakli su iz Ambasade.

U međuvremenu, portal "Vezhguesi" izvestio je da je u sklopu ovih mjera, nekim oficirima Kosovskih snaga bezbjedosti otkazana obuka u Njemačkoj.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je za Nacional da se mjere EU prema Kosovu već sprovode.

On je podsjetio na upozorenje 27 država članica EU da će u slučaju deeskalacije situacije "biti negativnih posljedica".

"27 država članica EU pozvalo je 3. juna Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mjere za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, ili se suoče sa negativnim posljedicama. Zbog izostanka odlučnih akcija deeskalacije, EU već sprovodi mjere u vezi sa Kosovom. One će biti ukinute čim Kosovo završi svoj dio posla", rekao je on.

Izvor: Kosovo online/Nacionale