Uticaj kriminalnih grupa

Generalni direktor Policije Kosova Gazmend Hoxha izjavio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu mirna i stabilna, sa izuzetkom sjevera gde je, prema njegovim riječima, bezbjednosna situacija i dalje krhka, prenosi Koha

To je, tvrdi, zbog "uticaja kriminalnih grupa, ali i Vlade Srbije, koja je neke grupe instrumentalizovala, kao što je slučaj sa Radoičićevom grupom".

Hoxha kaže da je 2023. godina bila jedna od najizazovnijih godina za Policiju Kosova i Kosovo uopšte, s obzirom na razvoj događaja na sjeveru.

"Lokalni izbori koji su se održali u tom dijelu, koje su srpski politički subjekti bojkotovali. Tada je Vlada Srbije stalno pokušavala da sabotira, ali i imala za cilj da napravi neku vrstu institucionalnog vakuma, nesigurnosti na sjeveru. Tražim od međunarodnih institucija, u ovom slučaju Eulexa i Kfora, da preuzmu bezbjednost sjevera zemlje nakon ostavke policajaca srpske nacionalnosti", rekao je Hoxha.

Naglasio je da su uspjeli da uspješno popune ovaj vakuum angažovanjem policijskih jedinica iz svih stanica sa juga i drugih jedinica koje su tamo upućene.

"Situacija se pogoršala kada smo na zahtjev vlade pomogli legitimno i legalno izabranim gradonačelnicima na sjeveru da uđu u objekte opština.Tada je došlo do burne reakcije i napada na vojnike Kfora u Zvečanu, na Policiju Kosova, novinare i druge koje djeluju u tom dijelu, kada su povređena 93 vojnika Kfora", rekao je Hoxha.

Naglasio je da je bilo i niza napada i hapšenja, a naveo je i slučaj otmice kosovskih policajaca u blizini granice sa Srbijom, kao i teroristički napad u Banjskoj u kojem je poginuo policijski narednik Afrim Bunjaku.

Istakao je da je nivo bezbjednosti veći nakon događaja u Banjskoj i da građani više vjeruju policiji.

"Bezbjednosna situacija u sjevernom dijelu je mnogo bolja. Bezbjednije je nego prije 24. septembra i to nije moj zaključak, već je potkrepljno činjenicama, dokazima. Imamo službenike Policije Kosova u svakoj policijskoj stanici na sjeveru. Policijska stanica na sjeveru Mitrovice, u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu. Takođe, svaka policijska stanica ima svoje patrolne jedinice, istražne jedinice, sve što je građanima potrebno", rekao je Hoxha.

Uvjeren je da s građani počeli više da vjeruju u Policiju Kosova.

Kako kaže, postoje službenici policije koji svoje dužnosti obavljaju na prijelazima Brnjak i Jarinje.

"Takođe, na zelenoj liniji, patroliranje, nadzor i nadzor nelegalnih puteva, od kojih smo veliki broj zatvorili, ali neke druge zbog terenskog saobraćaja, nemamo uvek mogućnost da držimo pod kontrolom, ali pratimo s vremena na vrijeme patrolama, sa potrebnom tehnikom. To se poslije 24. septembra promjenilo nabolje", rekao je on.

Prema njegovim riječima - "Srbi su prihvatili Policiju Kosova i traže usluge, koje je policija spremna da ponudi".

Uvjeren je da na sjeveru postoji prijetnja i opasnost od novog napada, jer je, kaže, "grupa Milana Radoičića i dalje na slobodi".

Govoreći o događajima u Banjskoj, Hoxha kaže da je Policija Kosova imala informacije o napadu i da je njen odgovor bio profesionalan.

Kada je riječ o reformi u policiji, naveo je da su nakon Zakona o policiji uspjeli da naprave novu policijsku strukturu koja je veoma važna.

"U okviru policije do prošle godine je bilo pet policijskih uprava; operativno odjeljenje, istražno odjeljenje, granično odjeljenje, kadrovsko odjeljenje i odjeljenje službi podrške“, rekao je on i dodao da su dodata još dva odjeljenja gdje je istražno odjeljenje podjeljeno na dva odjeljenja, a dodato je i obavještajno-analitičko odjeljenje.

Naglasio je i da je stvoreno odjeljenje specijalnih jedinica i da je prošle godine bilo u sastavu operativnog odjeljenja.

Hoxha je naveo da su takođe osnovali nekoliko direkcija, rekavši da su postavili sektor za sajber kriminal kao posebnu direkciju.

Prema Hoxhinim riječima, drugi sektori su ratni zločini, rekavši da su stvorili nivo direkcije i da su takođe povećali broj istražitelja u ovoj direkciji.

"Za nas je to prioritet jer svjedoci umiru, tragovi i svjedočenja se gube, a mi imamo obavezu da dokumentujemo zločine i privedemo počinioce pravdi jer vreme sve uništava", rekao je Hoxha.

Istakao je i da nikada nije bilo političkog miješanja u rad policije navodeći da ministar Xhelal Sveçla ima veliku volju da podrži Policiju Kosova.

Hoxha navodi da je tokom 2023. godine u policiju dodato oko 160 policajaca iz manjinskih zajednica, većinom Srba.

"Raspisali smo tokom 2023. godine dva odvojena konkursa za manjine koji su izrazili interesovanje za rad u Policiji Kosova u sjevernom dijelu zemlje. Sa prvog konkursa primljeno je 79 policajaca koji su postavljeni da rade u tom delu, nisu svi pripadnici srpske zajednice, tu su i Bošnjaci, Aškalije i drugi, ali većina njih govori srpski jezik i lakše su prihvatljivi i većina su bili Srbi", naglasio je Hoxha.

Dodaje da već postoji grupa na Policijskoj akademiji Kosova, gdje se izvodi osnovna obuka.

"Druga grupa od oko 80 funkcionera, većina su Srbi, zatim ostali, takođe Bošnjaci, Aškalije, gdje će 18. biti matura i oni će biti raspoređeni u sjeverni dio i mi ćemo trenirati do punog broja, negdje oko 300", rekao je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore