Direktor Policije Kosova

Direktor Policije Kosova Gazmend Hoxha rekao je da je situacija na sjeveru Kosova i dalje krhka, kao i da postoji mogućnost da dođe do tenzija za šta su, kako optužuje, "zaslužne kriminalne grupe koje djeluju u tom dijelu Kosova", prenosi Gazeta blic.

Povodom tvrdnje premijera Albina Kurtija da je srpska vojska bila na samo nekoliko metara od prijelaza sa Kosovom, Hoxha je rekao da ne može da komentariše definicije Kurtija, ali da Policija Kosova ima svoje kapacitete.

„Ne možemo da komentarišemo definicije političkih subjekata, u ovom slučaju premijera Kosova. Policija Kosova ima svoje kapacitete u funkciji, koje su podignute na najviši nivo pripravnosti, kako bi se suočila sa svakim napadom, pokušala da stabilizuje zemlju i uspešno izvrši zadatak. Na granici Republike Kosovo su bile srpske snage, primjetili smo ih, imamo kapacitete da ih nadgledamo, mi zapravo radimo u saradnji sa tamošnjim Kforom, moram da kažem da nemamo ozbiljnih problema. Ali, sve dok je Radoičić slobodan i nastavlja da bude na granici sa Kosovom, opasnost je aktivna“, rekao je Hoxha.

Tokom predstavljanja izveštaja Komisiji za bezbjednosna i odbrambena pitanja, Hoxha je naveo da je opšta bezbjednosna situacija na Kosovu mirna.

"Opšta bezbjednosna situacija u Republici Kosovo na osnovu aktuelnih dešavanja u zemlji, regionu i šire se ocjenjuje kao mirna. Na sjeveru Kosova bezbjednosna situacija je i dalje krhka uz mogućnost napetosti kao rezultat aktivnosti ilegalnih struktura i kriminalnih i terorističkih grupa", kazao je Hoxha.

Kako dodaje, tokom 2023. godine, Policija Kosova se suočila sa složenim bezbjednosnim okruženjem zasnovanim na dinamici bezbjednosnih pretnji kao što su: kriminalni incidenti, teroristički napadi, nasilni protesti i hibridne pretnje.

"Vredi istaći neke od najtežih slučajeva i incidenata tokom 2023. godine", kazao je Hoxha i dodao da je "24. septembra, naoružana grupa Srba ubila vodnika Policije Kosova, Afrima Bunjakua u Banjskoj, opština Zvečan".

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic