Građani zabrinuti

Stručnjaci za saobraćaj na Kosovu upozoravaju na nizak nivo bezbjednosti na pružnim prelazima, kao i na ilegalne prelaze, dok su građani koji ih koriste zabrinuti, prenosi Koha.

Na prelazima između puteva i željeznica nizak je stepen bezbjednosti, pa su tako dvije osobe u Klini prije nedjelju dana izgubile život prilikom prelaska.

Kao posebnu zabrinutost, stručnjaci su ubrojali nedozvoljene prelaze na raskrsnicama između puteva i željeznica, kao i nedostatak adekvatne signalizacije.

U "Infrakosu", kompaniji koja upravlja železnicom, potvrdili su da postoje ilegalni prelazi na prugama, posebno na segmentu Priština-Kosovo Polje.

„Na željezničkoj pruzi Kosovo Polje-Peć ima ukupno 77 legalnih prelaza i tri ilegalna prelaza. Na željezničkoj pruzi Kosovo Polje-Priština postoji šest legalnih prelaza i četiri nelegalna“, navodi se u odgovoru „Infrakosa“.

Pored ilegalnih, bezbjednost je nisko ocjenjena i na legalnim prelazima.

Neki građani su takođe izrazili zabrinutost zbog nedostatka znakova i drugih signala.

„Mislim da je više nego neophodno staviti signalizaciju, iz razloga što je bilo smrtnih slučajeva. Nema dovoljno znakova na željezničkim prelazima, kako bi trebalo, ili kao u zapadnim zemljama“, rekao je Berat Guri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore