Kidnapovanje policajaca

Advokat Čedomir Stojković rekao je da je privođenje kosovskih policajaca slučaj političkog tipa u smislu pravnog osnova jer su Srbija i Kosovo potpisale Briselski sporazum i na osnovu njega Srbija priznala Policiju Kosova kao pravni subjekt.

Trojici pripadnika Policije Kosova, Sud u Kraljevu, odredio je mjeru pritvora u trajanju od 30 dana. Oni su osumnjičeni za krivična djela posjedovanje oružja i eksplozivnih materija.

"A oružje Policije Kosova legalno i ovim Srbija ima obavezu da ima dobru volju prema Policiji Kosova da ne bude hapšena, već samo upozorena ako prelazi teritoriju Srbije“, rekao je advokat, dodajući da je u ovom slučaju obaveza Srbije samo da uputi primjedbu ili upozorenje.

"Dakle, treba ih upozoriti da prelaze granicu i da se vraćaju nazad“, rekao je beogradski advokat za RTK.

On je dalje pojasnio da ako se analizira izjava predsjednika Srbije u posljednja dva dana, vidi se da je riječ samo o tipičnom političkom slučaju jer je Aleksandar Vučić iznosio laži u svim medijima.

„Rekao je da su kosovski policajci bili u punoj borbenoj opremi i da je to laž, a rekao je i da sumnja da su ti policajci ušli na teritoriju Srbije da bi nekoga ubili i da bi izvršili neku vrstu egzekucije. A ovo je govor mržnje”, rekao je advokat Stojković.

On je dalje rekao da je ovaj pritvor predsjednik Srbije iskoristio samo da izrazi jezik mržnje i održi politički govor.

Upitan da li na osnovu člana 110. Krivičnog zakona Srbije predsjednik Srbije može odmah da pusti kosovske policajce, ali da li ovaj slučaj koristi za sticanje političkih poena u okviru mišljenja u Srbiji ili međunarodnom faktoru, advokat iz Beograda rekao je da treba da bude jasno da je Aleksandar Vučić postao političar 90-ih godina i koristio govor mržnje kao političko oružje.

„Bez obzira kakve posljedice taj jezik može da stvori, Aleksandar Vučić tako vlada“, rekao je advokat Stojković.

On je dalje naveo da je Vučić ovu situaciju želeo da iskoristi na dva načina. Prvo da skrene pažnju sa velikih protesta koji se održavaju u Beogradu i prebaci na Kosovo.

"I da kaže da smo mi Srbi ugroženi od kosovskih Albanaca, što nije tačno“, rekao je on.

Dok je drugi način, da će ovaj slučaj svakako iskoristiti u svojoj političkoj borbi protiv Kosova i pokazati međunarodnoj zajednici koliko je Policija Kosova loša.

„Ovo vidim i kao kršenje Briselskog sporazuma jer je Srbija priznala Kosovo kao pravno lice, a vidim i kao kršenje Kumanovskog sporazuma jer je u zoni odbrane, 5 km od srpske strane, samo lokalna policija može ostati, ali kao što smo videli to nije slučaj“, rekao je advokat i dodao da su antiterorističke jedinice izvršile ovo hapšenje.