Cveće na grob Blerine Jashari

Beogradski advokat Čedomir Stojković položio je u Memorijalnom kompleksu "Adema Jasharija" u Prekazu na Kosovu cveće na grob Blerine Jashari, sedmogodišnje devojčice koju su ubile srpske snage 1998. godine.

On je to učinio dve nedelje nakon što su srpski organi uhapsili srpskog opozicionara, Nikolu Sandulovića, pošto je objavio fotografije na društvenoj mreži X kako polaže venac na grob Adema Jasharija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova.

Sandulović je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i terpeljivost. U međuvremenu je oslobođen, ali mu je oduzet pasoš.

Sandulovićevi advokati su tvrdili i da je Sandulović po hapšenju pretučen u prostorijama Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u Beogradu, što je BIA demantovala.

Čedomir Stojković, inače Sandulovićev advokat, izjavio je u Prekazu da je došao na ovo mesto posle 26 godina da izrazi tugu zbog ubijenih građana i oda počast žrtvama, ali i da poruči da "mi, koji bolju budućnost za naše narode gradimo, mi se ne plašimo".

"Ako je moja zemlja uhaspila i prebila Nikolu Sandulovića zato što je on položio cveće prema svojoj savest i svojoj mišlju, sada moja zemlja dobija priliku da uhapsi i mene i da time saopšti svetu da ima novo pravilo po kom je polaganje cveća, pomirenje na grobove drugih nacija, kažnjivo zatvorom. Ako to ne bude slučaj, onda će morati moja zemlja da tom istom svetu objasni zbog čega su moje ruže drugačije od Nikoline, ili bilo čijih tuđih ruža, zbog čega sam ja izuzetak, pa neću biti uhapšen", kazao je Stojković.

Dodao je i da "niko nas neće sprečiti da idemo putem pomirenja, mira, solidarnosti i pravde."

Rekao je i da 25 godina od rata na Kosovu, Srbija "hapsi i prebija ljude koji polaganjem cveća na grobove albanske dece žele pomirenje među narodima".

"Blerina, mržnja umire, ti živiš večno. Neka hiljade suza stvore hiljade godine mira i milione nada i snova koje počinju od reči: oprosti," kazao je Stojković.

Dodao je da će se u Beograd vratiti u petak.

U martu 1998. godine srpske snage ubile su 50 čanova porodice komadanta OVK-a Adema Jasharija u Prekazu, uključujući i njega.

Napadi su počeli 5. marta 1998. u šest sati ujutru, nakon što je Prekaze opkoljeno.

Borba i odbrana porodice Jashari trajala je do 7. marta.

Kuća Adema Jasharija danas pripada Memorijalnom centru "Adem Jashari" u kojem su sahranjeni svi članovi porodice.