Podcjenili NATO

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu izjavio je za Kosovo Online, uoči sutrašnje 25. godišnice početka pregovora u Rambujeu, da su politički predstavnici bivše Jugoslavije napravili grešku jer nisu smatrali ozbiljno namjere međunarodne zajednice i što nisu potpisali sporazum.

"Bila je velika greška delegacije Srbije zato što nisu pristali da potpišu, da se saglase da se potpiše sporazum. To je bio sporazum međunarodnog karaktera, jer je bilo uslovljeno - ako se ne potpiše, bombardovaće se Srbija. Milošević i njegovi ljudi smatrali su da nikada neće doći do toga da zapadne sile bombarduju Srbiju, međutim, do toga je došlo i Srbija je samo pretrpjela neizmernu štetu. Bombardovanje se desilo, a nakon toga znamo šta se desilo, Kumanovski sporazum, ulazak trupa Nato na Kosovo i proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine. Ogromna greška, nepovratna, tadašnje delegacije Beograda, bivše Jugoslavije, jer nisu smatrali dovoljno ozbiljno namjere i strpljenje međunarodne zajednice“, rekao je Baraliu.

Mjesta za takvu vrstu pregovora i mirovnih konferencija danas više nema, smatra Baraliu i podsjeća na Rezoluciju koju je 2010. godine donjela Generalna skupština Ujedinjenih nacija, a kojom je, kako je rekao, ovlašćena Evropska unija da pokrene dijalog između Kosova i Srbije "za recipročna pitanja".

"Ne ovo što se desilo kasnije od tehničkih pitanja između dvije zemlje, tehnički, svakodnevni problemi koji se i dan danas nažalost ne rješavaju, nego se prešlo na politički, diplomatski dijalog koji traje još uvijek. Srbija pokušava da vrati proces na početaku, zato je i ubačen predložak u tom Briselskom sporazumu da se obje strane neutralno odnose prema statusu. Srbija smatra da treba pregovarati o budućem statusu Kosova zato što ne priznaje Kosovo, međutim, Kosovo smatra da je priznata zemlja od 117 zemalja svijeta. Proglasila je nezavisnost i smatra sebe državom sa narodnim subjektivitetom, koja bi trebalo da se smatra kao ravnopravan član i partner u dijalogu prema Međunarodnoj bečkoj konvenciji“, rekao je Baraliu.