Izabrani legitimnim putem

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova istakao je da su novi predsjednici opština na sjeveru Kosova izabrani legitimnim putem, ali da neće imati reprezentativan legitimitet, jer nisu dobili glasove srpske zajednice koja čini većinu na sjeveru, prenosi Zeri.

Prema njegovim riječima, prvi problem sa kojim će se suočiti novi predsjednici opština biće fizički pristup objektima tih opština.

„Period od 30 dana, nakon ovjere izbornih rezultata, je relativno kratak. Ukoliko se ne pronađe kreativni modalitet, vjerujem da će svakom od četiri nova gradonačelnika biti veoma teško da položi zakletvu u opštinskom objektu, odnosno u skupštinama opština. Dakle, veoma je teško, čak i nemoguće da oni ostvare građansku volju albanske zajednice u ovim opštinama, da je materijalizuju i sprovedu u praksi, funkcionisanjem institucija i pružanjem usluga“, kaže Cakolli.

On dodaje da će, ako predsjednici polože zakletvu, to biti formalnost koja u praksi neće imati nikakvog efekta.

Sličnog je mišljenja i politikolog Ognjen Gogić koji ocjenjuje da će veliki izazov biti formiranje novih saziva opštinskih skupštiina, pred kojima gradonačelnici, po zakonu, moraju da polože zakletvu.

„Čak i da se desi da oni stupe na dužnost i da se zvanično proglase kao načelnici opština, postavlja se pitanje kako će oni raditi u tim opštinama, s obzirom da u njima više nema kadrova, da dio službenika ne radi. Svi su podneli ostavke. Dakle, kada bi morali da vode te lokalne samouprave, neće imati na koga da se oslone u sprovođenju odluka. Nemaju ni objekte, jer u nekim od ovih opština dijele prostore sa privremenim organima koji rade po srpskom sistemu“, kaže Gogić za Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic