Neuspeo referendum

SAD, Njemačka i Velika Britanija izrazile su žaljenje zbog odluke Srba da bojkotuju glasanje za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova napominjući da, s obzirom da referendum nije uspio, aktuelni gradonačelnici ostaju da vrše svoje funkcije u skladu sa zakonom, odnosno da imaju legitimitet za to do kraja svojih mandata, prenosi Dukađini.

Sjedinjene Američke Države izrazile su žaljenje što Srbi nisu iskoristili svoje pravo da učestvuju na glasanju za razriješenje gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru ocjenjujući da su albanski gradonačelnici legitimni.

Američka ambasada na Kosovu je u odgovoru portal Dukađini saopštila da će albanski predsjednici opština na sjeveru, kao što su i izabrani, ostati na svojim pozicijama da nastave svoje mandate.

"Žalimo što Srbi nisu učestvovali i nisu u potpunosti iskoristili demokratske alate koji su im na raspolaganju, u skladu sa zakonima Kosova za povećanje efektivne i predstavničke demokratije. Iz međunarodnih posmatračkih timova razumemo da je bio izuzetno nizak odziv birača. Dakle, ne postoji odluka birača o opozivu gradonačelnika. Gradonačelnici opština su izabrani i ostaju na svojim pozicijama, u skladu sa zakonskim okvirom Kosova", rečeno je u američkoj ambasadi za TV Dukađini.

Ulogu Vlade Kosova u procesu glasanja za opoziv ocjenila je i njemačka ambasada nazvavši bojkot destruktivnim.

Njemački ambasador Jorn Rohde naveo je da je Vlada Kosova uradila svoj dio posla, predstavljajući proces koji bi mogao da dovede do veće zastupljenosti ako bi ga koristili birači.

"Bojkot koji traže politički akteri poput Srpske liste je, kao što sam već rekao, žalostan i destruktivan kada je u pitanju demokratska kultura, rješavanje problema i briga za stvarni svakodnevni život građana. Iskreno rečeno: oni koji su pozivali na bojkot dobili su upravo ono što su tražili", rekao je Rohde.

Ambasada Velike Britanije na Kosovu je takođe saopštila da su albanski lideri na sjeveru legitimni.

"Žalimo zbog odluke Srpske liste i jednog broja nezavisnih političara kosovskih Srba da bojkotuju jučerašnje glasanje za opoziv gradonačelnika. Bojkot je prepreka predstavničkoj demokratiji. Ipak, glasanje je obavljeno bezbjedno i u skladu sa zakonom. Rezultati znače da će četiri gradonačelnika nastaviti da obavljaju svoje mandate i mi ih ohrabrujemo da obavljaju svoje dužnosti uzimajući u obzir potrebe i interese zajednica u opštinama", saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije na Kosovu.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini