Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) izjavio je za Ekonomiju onlajn da će prijevremeni izbori u četiri sjeverne opštine na Kosovu biti održani najkasnije za tri mjeseca, ako se ispoštuju svi rokovi.

On dodao da je KDI ocjenio da bi pravo rješenje za izlazak na izbore u ovim opštinama bile ostavke gradonačelnika, ali da je peticijom postignut politički cilj stranke na vlasti i premijera Albina Kurtija.

Kako je naveo, nakon prihvatanja peticije od strane Centralne izborne komisije ostaje da CIK utvrdi da li su ti potpisi validni i da li je dostignuta kvota od 20 odsto.

Prema njegovim riječima, ukoliko se utvrdi da je ovaj prag dostignut, CIK će morati prvo da obavjesti predsjednika Skupštine opštine, predsjednika opštine i ministra uprave za lokalnu samoupravu da je taj prag dostignut, a zatim da se pokrenu procedure za organizaciju procesa glasanja.

"Sada kada je faza prikupljanja potpisa završena, na Centralnoj izbornoj komisiji je da prvo ovjeri ove potpise u smislu da provjeri da li su ovi ljudi koji su potpisali peticiju birači u dotičnoj opštini i da li je dostignuta kvota od 20 odsto. Ukoliko se utvrdi da je ovaj prag dostignut, onda će Centralna izborna komisija morati prvo da obavjesti predsjednika Skupštine opštine, predsjednika opštine i ministra administracije lokalne samouprave da je ovaj cenzus dostignut i procedure za organizovanje procesa glasana će početi. Iako nema formalni naziv, to je neka vrsta mini-referenduma na kojem će građani izaći i glasati ako su za ili protiv smjene predsjednika opština sa njihovih pozicija", rekao je Cakolli.

Kako je naveo izbori u sjevernim opštinama da budu održani za tri mjeseca, ako se ispoštuju svi rokovi i ako se ispune svi zakonski uslovi, posebno oni za cenzus od 50 odsto plus jedan glas.

On je rekao da ako se ovi rokovi ne ispune, onda inicijativa neće uspjeti, a ista se može ponoviti najranije za godinu dana.

"To znači da u ovom mandatu to neće moći uopšte da se ponovi jer u posljednjih šest mjeseci mandata predsjednika, čak i ako mjesto predsjednika ostane upražnjeno, velike su šanse da pošto su izbori ipak raspisani, paralelni proces glasanja uopšte neće biti organizovan", kaže.

On je rekao da je KDI od početka procjenjivao da bi najidealnije rješenje bila ponuda ostavki gradonačelnika, jer se time ne troše vrijeme i budžet.

Ocjenio je da je ovim procesom postignut politički cilj stranke na vlasti i premijera Kurtija, gdje prema njegovim riječima, ovim prenosi poruku Srbima da u slučajevima kada se pravila ne primjenjuju, onda na sjeveru možemo da imamo još manji procenat gradonačelnika koji ne predstavljaju većinu tamošnjeg stanovništva.

"Od početka smo vidjeli kao pozitivno i ohrabrujuće što Srbi učestvuju u ovom procesu. Procjenili smo da nije potrebno trošiti duplo vrijeme i duplirati budžet, za smjenu načelnika, jer je to gotovo redovan proces glasanja pa onda proces za izbor novih gradonačelnika. Smatrali smo da bi najidealnije rješenje bilo da gradonačelnici podnesu ostavke. Ali u ovoj situaciji smatram da je politički cilj stranke na vlasti postignut, a posebno premijera koji je pokušao, vjerujem da prenese poruku da u slučajevima kada se pravila ne primjenjuju, na sjeveru čak i manji procenat može da ima gradonačelnike koji, iako ne predstavljaju većinu tamošnjeg stanovništva, mogu da ostanu na funkcijama dok Srbi koji su bojkotovali proces glasanja ne budu prihvatili da sve sprovedu po zakonskim procedurama za smjenu gradonačelnika“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online