Specijalni sud

Portparolka Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu Angela Griep izjavila je da uvodna izlaganja tužilaštva i odbrane, na suđenju četvorici bivših lidera OVK, služe da se stranama u procesu pruži mogućnost da iznesu opšti pregled procedura, kao i da su mere pritvora koje su određene optuženima - primjerene.

"Proces u slučaju 'Thaçi i ostali', počinje 11. aprila i tužilaštvo će reći svoje", najavila je Griep u intervjuu za RTK.

Ona je navela da u pogledu dužine pritvora, sud postupa u razumnom roku, a prema njenim riječima, iako je prošlo oko dvije i po godine od određivanja pritvora Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu  Selimiju, sudija je zaključio da je taj rok prihvatljiv.

"Iako to zavisi od svakog konkretnog slučaja, slučaj 'Thaçi i ostali' je složen, jer imamo brojne navode o zločinima, brojne tačke optužnice i za to su sudije rekle da je vrijeme pritvora i dalje razumno", rekla je Griep.

Ona je dodala da je sudija ohrabrio odbranu i tužilaštvo da svoje argumente iznesu tako da budu što efikasniji i ekspeditivniji.

Što se tiče svjedoka, Griep je rekla da se na njih mogu primjeniti zaštitne mjere, o kojima odlučuju sudije, ali samo ako je to neophodno za njihovu bezbjednost i bezbjednost njihovih porodica.

"Kada se pojave na saslušanju, tužilaštvo ih ispituje, a onda odbrana unakrsno ispituje svakog svjedoka", rekla je Griep i dodala da "postoji određeno pravilo u zaštiti njihovog identiteta, ali i dalje ima takvih svjedoka koji ne mogu biti pokazani odbrani".

"Danas je sudija rekao da postoji neka vrsta rasporeda ispitivanja svjedoka i zatražio od tužilaštva da se pridržava tog rasporeda, a zatim da odbrani ponudi mogućnost za njihovo saslušanje", objasnila je Griep.

Upitana za odloženi prenos javne sjednice od 45 minuta, portparolka Specijalizovanih vijeća je rekla da se radi o povjerljivim unutrašnjim stvarima, jer bi neka strana mogla slučajno da otkrije povjerljive podatke u toku postupka.

"Sudije u tom slučaju podsjete da se takva informacija ne može otkriti i da se uklanja sa emitovanja prije nego što izađe u javnost. Ukoliko neko namjerno otkrije ili pokuša da oda povjerljive informacije, sa namjerom da ometa proces ili zastraši svjedoke, to je krivično djelo“, upozorila je ona.

Podsjetila je da su iz tih razloga Hysni Gucati i Nasim Haradinaj već osuđeni.

Što se tiče izvještavanja medija, ona je rekla da nema drugih pravila osim da se zakon mora poštovati.

"Međutim, sa zadovoljstvom mogu da kažem da su mediji na Kosovu bili veoma oprezni i veoma uzdržani i nisam videla pokušaj da se namjerno prekrši ovo pravilo", rekla je Griep.

Izvor: Kosovo Online/RTK1