Na sastanku bivšeg političkog lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove sa SAD 1998. godine Ibrahim Rugova je tražio od Amerikanaca da što prije intervenišu na Kosovu. OVK je nazvao grupom frustriranih ljudi, čije akcije kao izgovor koristi predsjednik Srbije Slobodan Milošević, piše u dokumentu sa kojeg su SAD skinule tajnost, prenosi Albanian post.

Sastanak je održan 02. juna 1998. godine, a na njemu je Rugova bio zajedno sa Bujarom Bukoshijem, Fehmijem Aganijem i Vetonom Surroijem. Američki State department skinuo je tajnost sa transkripta tog sastanka 31. oktobra 2019. godine, prenosi Albanian post.

Deklasifikovani dokument ima šifru „C06722291“ i deklasifikovan je pod naslovom "Kosovo - sastanak vršioca dužnosti sekretara Talbotta sa liderom kosovskih Albanaca Rugovom“.

Četvrti paragraf dokumenta sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti kaže:

Rugova je situaciju na terenu opisao kao 'veoma opasnu' i rekao da su neke 'preventivne akcije' kritične. Molio je SAD da 'preuzmu vodeću ulogu na Kosovu, preuzmu Kosovo', kako bi sprečili katastrofu. Kada je riječ o OVK, on je rekao da na Kosovu ima mnogo grupa frustriranih ljudi čije postupke Milošević koristi kao izgovor, navodi Albanian post.

„Molim vas, podržite nas za nezavisnost. Ovo je moja volja i volja naroda“, navodi se u dokumentu.



Ovaj dokument mediji su objavili nakon debate na Televiziji 7, gdje je jedan od vođa OVK, Xhavit Haliti pričao o ovom sastanku. Nakon toga je na Facebooku reagovao tadašnji novinar, a sada savjetnik premijera Albina Kurtija Veton Surroi. On je ovakve tvrdnje nazvao netačnim.





Izvor: Kosovo Online/Albanian post