Neosnovana optužba

Publicista Veton Surroi oglasio se povodom izjave poslanika Demokratske partije Kosova Xhavita Halitija da je delegacija Demokratskog saveza Kosova svojevremeno išla u Vašington tražeći od tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona da ne prizna OVK, tvrdeći da je ona potpuno neistinita.

“To nije uradio Ibrahim Rugova, ni Fehmi Agani, ni Bujar Bukoshi, ni ja. Dr Pajazit Nushi, pomenut kao učesnik, bio je u Prištini. Moj stav, i privatni i javni, bio je potreba da se OVK uključi u pregovarački proces. Više puta sam javno izjavio da bez učešća OVK u pregovaračkom timu sporazum o Kosovu nije moguć. Rugova, Agani i Bukoshi uložili su napore za ujedinjenje predstavljanja Kosova, uz uključivanje OVK u ovo predstavništvo”, napisao je Surroi.

Dodaje da je optužba na račun kosovske delegacije neosnovana.

“Dajem pojašnjenje radi istorije, koju treba pisati iz izvora, a ne iz noćnih debatnih spekulacija. To radim i za dvojicu preminulih članova koji nisu u stanju da daju objašnjenja jer se takva optužba iznosi deset godina nakon njihove smrti”, istakao je Surroi.

"Bilo je veoma opakih napora kosovskih institucija koje su otišle u Vašington kod predsjednika Clintona i tražile od njih da ne priznaju OVK", rekao je Haliti.

Izvor: Kosovo Online