Doneti odgovarajući zakon

Političke stranke na Kosovu osim što dobijaju finansijsku pomoć od fizičkih i pravnih lica sa Kosova, dobijaju i donacije iz inostranstva, ali poi tom pitanju nisu transparentne, ocjenili su stručnjaci, prenosi Ekonomija online.

Profesor Univerziteta u Prištini Mazllum Baraliu izjavio je da političke partije, suprotno odredbama zakona, ne samo da dobijaju finansijska sredstva i donacije od raznih pravnih i fizičkih lica sa Kosova, već dobijaju i iz inostranstva.

"Glavni problem je što to nije potpuno transparentno, jasno, objašnjivo i javnosti poznato. Dakle, suprotno odredbama važećeg zakona, političke partije ne dobijaju samo finansijska sredstva, donacije, pomoć od raznih pravnih i fizičkih lica već i iz inostranstva. To je situacija koju političke partije ne žele da mijenjaju jer im to odgovara, imaju određeni status i ne žele da budu transparentne", rekao je Baraliu.

On je rekao da proces revizije ne funkcioniše i istakao da je zakonska obaveza političkih subjekata da im se izvrši revizija prihoda.

"Politički subjekti ne žele da budu dovoljno transparentni, a ovdje nisu korektni ni u pogledu transparentnosti i odgovornosti, ni poštenja i zakonitosti njihova aktivnost", rekao je Baraliu.

Stručnjak za pravo Gamzir Raci rekao je da zakon mora da se usvoji što je prije moguće, kako bi se otklonile sumnje o tome kako se političke stranke finansiraju na Kosovu, kao i da ako su njihovi resursi sigurni i čisti, onda nema razloga da ne objave svoje prihode.

"Političke partije na Kosovu treba da objave svoje finansije i izvore finansiranja kako bi doprinele u izgradnji veće transparentnosti u pogledu trošenja sredstava. Zakon bi trebalo usvojiti što je prije moguće jer se njime reguliše ovo pitanje jednom za svagda, s obzirom da se na Kosovu mnogo diskutovalo o tome ko, šta i kako finansira kosovske političke partije", rekao je Raci.

On je dodao da u Evropskoj uniji svaka ozbiljna politička stranka objavljuje svoje finansijske prihode.

"Mi kao Kosovo moramo da budemo u skladu sa duhom evropskog zakonodavstva i ako mi kao političke elite, političke stranke u ovom slučaju ciljamo na vladavinu prava, onda će njihove finansije biti transparentne za javnost. Ako prihod ne bude javan, onda postoji prostor za sumnju. A ako su izvori sigurni i čisti, zašto onda ne objaviti ove prihode", rekao je Raci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online