Savjeti

Nema ništa gore nego smjestiti se u krevet u nadi da ćete se dobro naspavati i shvatiti da ne možete utonuti u san. Brojne metode koje možete pokušati kako bi pokrenuli svoje snove nisu uvijek učinkovite.

Srećom, postoji puno manje zamoran trik koji vam može pomoći da se dobro naspavate. Djeluje tako brzo da vam može pomoći da odlutate u san za 60 sekundi.

Jednostavan savjet za disanje također podržavaju brojni stručnjaci, uključujući 'Doktora za spavanje', Michaela Breusa. Preporučujući ovu metodu u videu koji je podijelio na svom popularnom TikToku profilu 'thesleepdoctor', Dr. Breus je rekao da je to njegova omiljena tehnika za smanjenje broja otkucaja srca prije spavanja.

Profesionalac je objasnio: "Jedno od najčešćih pitanja koje mi postavljaju je: 'Kako mogu smanjiti broj otkucaja srca prije spavanja ili usred noći?'. Moja omiljena tehnika zove se disanje 4-7-8."

@thesleepdoctor Replying to @nikhildesen How To Do 4-7-8 Breathing and why #thesleepdoctor #478breathing #sleep #tips #tipsandtricks #fypシ #foryourpage ♬ original sound - Sleep Doctor
Nastavio je: "Polako udišete brojeći do četiri, zadržavate dah i brojite do sedam, zatim polako izdišete brojeći do osam. Znanost iza ovoga je prilično cool. Vi zapravo izbacujete višak ugljičnog dioksida, što znači da vaše srce mora manje raditi i smanjuje broj otkucaja srca."

Brzodjelujući trik, temeljen na drevnoj yoga tehnici, popularizovao je dr. Andrew Weil, specijalist integrativne medicine. Dr. Weil preporučuje ponavljanje vježbe dva puta dnevno, ali nikada nemojte raditi više od četiri ciklusa disanja po vježbi tokom prvog mjeseca, pređite na najviše osam ciklusa kada se osjećate spremni za napredak, piše Večernji.hr.

Dodaje da je bitan omjer 4-7-8, a ne vrijeme utrošeno na svaku fazu. Kao takav, možete prilagoditi brzinu ako imate problema sa zadržavanjem daha duže vrijeme.