Revolucionarno otkriće

Većina nas s nestrpljenjem očekuje vikend kako bismo se malo odmorili i nadoknadili izgubljeni san.

Međutim, novo revolucionarno istraživanje koje je nedavno objavljeno u The European Journal of Nutrition ukazuje na zanimljive veze između načina spavanja, mikrobioma crijeva i opštog zdravlja.

Prethodno je poznato da loša ishrana i rad u smjenama mogu negativno uticati na zdravlje, ali sada nova saznanja pokazuju da i sitne promjene u rasporedu spavanja mogu imati dubok utjecaj na naše tijelo.

Istraživanje je obuhvatilo 934 sudionika te je otkrilo intrigantne veze među rasporedima spavanja i njihovog zdravstvenog stanja. Osobe koje su imale neredovne rasporede spavanja, čak i ako je razlika u trajanju sna između radnih dana i vikenda iznosila samo 90 minuta, pokazale su znatno veću prisutnost markera upale, što može ukazivati na lošije zdravstveno stanje.

Sve više dokaza sugeriše da sastav mikroba u crijevima igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja, utičući na probavu i rizik od raznih bolesti.

U ovom istraživanju identifikovano je čak 17 vrsta bakterija u crijevima čije su se razine razlikovale ovisno o konzistentnosti rasporeda spavanja. Posebno zabrinjavajući su rezultati povezani s "društvenim jet lagom", kada sudionici spavaju duže vikendom.

Devet od tih bakterija češće je bilo prisutno kod osoba koje su imale takav neredovan raspored spavanja, a tri od njih su povezane s gojaznošću, lošim kardiometaboličkim zdravljem te povišenim razinama upale i riziku od različitih bolesti.

Wendy Hall sa King's Collegea u Londonu istaknula je važnost ovog istraživanja.

"Znamo da veći poremećaji u snu, poput rada u smjenama, mogu imati značajan uticaj na naše zdravlje. Ali, ovo istraživanje prvi put pokazuje da čak i male razlike u rasporedu spavanja tokom sedmice mogu biti povezane s različitim vrstama crijevnih bakterija, piše Klik.hr.

Iako su neke od ovih veza povezane s prehrambenim navikama, naši podaci upućuju na mogućnost da su uključeni i drugi, trenutno nepoznati faktori", rekla je Hall.