Besmisleno odlagati!?

Naim Jakaj, iz Instituta za socijalnu politiku "Musine Kokalari", smatra da je besmisleno odlagati usvajanja Nacrta građanskog zakonika koji dozvoljava sklapanje istopolnih brakova, a koordinatorka Inicijative za prava mladih Marigona Shabiu kaže da je zabrinjavajuća nespremnost poslanika da poštuju ljudska prava, prenosi Koha.

Odlaganje glasanja o Nacrtu građanskog zakonika u četvrtak u Skupštini predstavnici civilnog društva doživljavaju kao nespremnost Vlade i opozicije da odu korak dalje u unapređenju ljudskih prava na Kosovu.

"Svrha ovog zakonika je bila da se regulišu i usaglase zakonske odredbe materijalnog građanskog prava, kao i da se nadležnim organima pojednostavi sprovođenje građanskog prava. Međutim, kada je ovaj pravni akt došao na razmatranje u Skupštini, raprava je odložena bez ikakvog posebnog obrazloženja. Pojedine poslaničke grupe i pojedini poslanici otvoreno su se izjasnili protiv. Odlaganje usvajanja ovog pravnog akta je besmislenimo jer Vladi Kosova za to nije potreban glas opozicije“, rekao je Jakaj.

Prema njegovim riječima, ako Vlada Kosova znala da se neće izjasniti o ovom pitanju, trebalo je da ga organizuje širu diskusiju sa civilnim društvom i građanima na ovu temu kako bi ovaj zakonik dobio zeleno svijetlo, tačnije glas skupštinske većine.

Koordinatorka Inicijative za prava mladih Marigona Shabiu kaže da je zabrinjavajuća nespremnost poslanika da poštuju ljudska prava.

"Ovo odlaganje je veoma zabrinjavajuće, jer pokazuje nedostatak institucionalne odgovornosti i istovremeno nespremnost da se poštuju i unapređuju osnovna prava i slobode svih građana, bez razlike. Ali, u isto vrijeme, nadamo se da će ovo odlaganje biti iskorišćeno za razmišljanje poslanika kako bi se obezbjedilo da postupaju u skladu sa Ustavom Kosova, koji garantuje pravo na brak svim licima, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju“, rekla je Shabiu.

Protiv istopolnih brakova oglasila se ranije Alijansa za budućnost Kosova kao i poslanica Duda Balje iz redova bošnjačke zajednice koja je poručila da će glasati protiv Građanskog zakonika. Takođe, i vjerske zajednice - Islamska zajednica, Eparhija prizrensko-prištinska (Katolička crkva), Evangelistička protestantska crkva Kosova i Jevrejska zajednica Kosova, su se usprotivile redefinisanju braka koje je predloženo nacrtom Građanskog zakonika.

Istopolni brakovi na Kosovu dozvoljeni su Ustavom, ali do sada nisu bili dozvoljeni Građanskim zakonikom i Porodičnim zakonom.

Ustav Kosova kaže "da na osnovu slobodnog pristanka svako uživa pravo na sklapanje braka i pravo na osnivanje porodice u skladu sa zakonom“.

U Nacrtu građanskog zakonika se navodi da je "brak pravno registrovana zajednica između dva supružnika različitog pola, kojom oni slobodno odlučuju da žive zajedno kao muž i žena“.

Međutim, u sljedećem članu se navodi da su dozvoljene "registrovane građanske zajednice između lica istog pola" i da su uslovi i postupci u vezi s tim regulisani posebnim zakonom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore