Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti učestvovao je na skupu u organizaciji Socijaldemokratske partije Njemačke u prostorijama njemačkog Bundestaga, u čast 75. godišnjice osnivanja Savjeta Evrope i tom prilikom istakao da će Kosovo ispuniti uslove kako bi postalo članica te međunarodne organizacije.

Kurti je u govoru istakao da Kosovo u narednih deset godina želi da postane članica Natoa.

“Želimo da se što pre pridružimo Evropskoj Uniji. Ali prvi korak koji možemo da preduzmemo ove godine je da se pridružimo prvom klubu evropskih demokratija, stvorenom prije tačno 75 godina u Londonu, Savjetu Evrope. Prošle nedjelje u Strazburu, u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, održano je glasanje o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjetu Evrope. Njemački poslanici Bundestaga su tu odigrali veliku ulogu”, rekao je Kurti.

Dodao je da Kosovo najprije mora ispuniti dva uslova.

“Mi, Vlada Kosova, imamo obavezu prema Savjetu Evrope da istaknemo da njegujemo i poštujemo zajedničke vrijednosti ljudskih prava na kojima je izgrađena. Zadržaćemo ih i na ovaj način pokazati da ćemo ojačati institucije. Naša vlada je za ove tri godine rada pokazala da društveno-ekonomski razvoj i demokratski napredak idu ruku pod ruku. Ne isključuju jedan drugoga. Oni pozitivno uslovljavaju jedan drugog. Dozvolite mi da vam dam jedan primjer. Kosovo će imati za cilj da uskoro postane druga država na Zapadnom Balkanu, poslije našeg susjeda Crne Gore, koja svojim građanima nudi pravo na istopolne građanske zajednice. Naporno ćemo raditi na tome da ovo prođemo u bliskoj budućnosti. Za to ću lično izgraditi parlamentarnu većinu – i apelovaću na široku podršku o tome i od opozicionih partija. Odluka o sjednici Vlade o ovom pitanju je već doneta. To radimo zato što je to ispravno, zato što je to pravo, zato što je to u našem ustavu i zato što znamo da je Evropski sud za ljudska prava doneo presude kojima se to zahtjeva. Znamo da postoje zemlje u Savjetu Evrope koje su dugo ignorisale sud o tome. Kosovo će biti drugačije. Time želimo da inspirišemo druge.Takođe ćemo prioritetno riješiti otvorena pitanja sa kojima se suočavaju naše manjine, njihova prava i njihove potrebe, uključujući i manjinu kosovskih Srba. I na ovome radimo sa njemačkim poslanicima Bundestaga kako bismo zacrtali nove i velike inicijative. Moji sastanci ovde u Berlinu o ovome su bili veoma ohrabrujući”, rekao je Kurti.

Apelovao je na njemačku vladu da sasluša mnoge njemačke parlamentarce koji su prošle nedjelje u Strazburu govorili zašto je prijem Kosova u SE ispravna stvar.

“Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je pažljivo razmotrila ovo pitanje, na osnovu mnogih detaljnih izvještaja, i videli smo rezultat: 131 za, samo 29 protiv. Ključna odluka koja se sada mora doneti jeste da se naše pristupanje stavi na dnevni red predstojećeg sastanka ministara spoljnih poslova u Komitetu Ministara Savjeta Evrope u maju. Potražiću od Njemačke i naših njemačkih prijatelja da nam pomognu. Želimo da im pomognemo u njihovom zadatku da ubjede druge. Prijem Kosova kao 47. član Savjeta Evrope na njenu 75. godišnjicu ove godine je istorijski napredak, za moju zemlju i njene građane, za naš region i vjerujemo za ceo Savjet Evrope. To bi pokazalo da je moguća nepovratna emancipacija od nedavne tragične prošlosti, pridržavanjem univerzalnih standarda ljudskih prava”, dodao je.

Izvor: Kosovo Online