Predsjednik Stranke pravde

Predsjednik Stranke pravde Ferid Agani kaže da se partija koju predvodi protivi predloženim izmjenama Građanskog zakonika, koje predviđaju da se dozvole istopolni brakovi i navodi da seksualna orijentacija ne bi trebalo da ugrozi etičke i moralne vrijednosti društva i dodaje da po tom pitanju nije homogena ni EU, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da vladin prijedlog Nacrta zakona o Građanskom zakoniku ne sme biti u suprotnosti sa Porodičnim zakonom, koji je na snazi i naveo da kao lider Stranke pravde ima sasvim suprotan stav prema tom vladinu prijedlogu.

Agani smatra da novi građanski zakonik konačno trebalo da reguliše neke aspekte i odnose koji postoje između pojedinaca koji žive u različitim zajednicama, u različitim oblicima suživota, posebno kada su u pitanju imovinska pitanja ili pitanja nasljeđivanja.

"Stranka pravde je protiv bilo kakvog pokušaja da se izmjenama građanskog zakonika promjene zakonske odredbe koje regulišu porodično pitanje u porodičnom zakonu. Dakle, Porodični zakon je taj koji reguliše ovo pitanje na sveobuhvatan i složen način u skladu sa tradicijom naroda Kosova u skladu sa etičkim i moralnim vrijednostima njegovih građana i ovo je zakonska norma koju je saglasila Skupština. Kosova. On je na snazi i nijedna odredba građanskog zakonika koja se predlaže ne može biti u suprotnosti sa zakonskim odredbama porodičnog prava", naglasio je Agani.

Agani kaže da čak i u Evropskoj uniji postoje države koje nemaju ovaj zakon na snazi, da su određene osobe slobodne da žive zajedno, ali da nisu dozvoljeni istopolni brakove. Dodao je da su protiv takvog regulisanja odnosa čak i pojedine države članice EU i njihova društva.

"Nas ne treba da interesuje prije svega kako su druge zemlje regulisale ovo pitanje, već da nas zanima šta su interesi građana Republike Kosovo, kosovskog društva u vezi sa tim. Tako da smo veoma zainteresovani za izgradnju društva bez diskriminacije. U kosovskom društvu ne sme biti diskriminacije po bilo kom osnovu, uključujući i na osnovu seksualne orijentacije", rekao je Agani.

Naglasio je da je očuvanje porodice svetinja, dužnost i obaveza svakog građanina Republike, ali da istovremeno treba iznaći zakonska rešenja koja bi omogućila "pojedinim pojedincima" da slobodno žive.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online