Produžen rok plaćanja

Kosovski operater prenosnog sistema i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) izdvojio je još 6,7 miliona eura za plaćanje električne energije za četiri opštine na sjeveru Kosova , čime je produžen rok plaćanja do kraja ove godine, te je dug od 11 miliona eura dostigao 17,7 miliona eura, prenosi Koha.

Skupština Kosova je 6. maja ove godine, sa 61 glasom „za“, bez prisustva poslanika opozicije, usvojila preporuke Odbora za privredu povodom zahtjeva JP KOSTT da obezbjedi 11 miliona eura za pokriće gubitaka na sjeveru Kosova.

Između ostalog po preporukama Vlada je bila obavezna da u roku od 6 mjeseci pronađe rješenje za proširenje sistema naplate u sjevernim opštinama.

Šest mjeseci kasnije, Kosovo press se obratio Ministarstvu privrede sa pitanjem da li je to pitanje rješeno, ali ni poslije nedjelju dana odgovor iz Ministarstva nije stigao.

Za Kosovo press je iz KOSTT-a potvrđeno da su izdvojili iznos od 6,7 miliona eura za pokriće duga za električnu energiju za sjeverne opštine, kao i to da je rok plaćanja produžen za šest mjeseci tj. do kraja godine.

„Nakon preporuka koje je usvojila Skupština Kosova u maju 2021. godine KOSTT je ovlašćen da koristi sopstveni budžet za pokrivanje gubitka potrošene i neplaćene električne energije u sjevernom dijelu Kosova, KOSTT je izdvojio budžet u ukupnom iznosu od 17,7 miliona eura, da pokrije dug za sjever do 31. decembra 2021.“, rekla je Žana Bajrami-Rama, menadžer za komunikacije u KOSTT-u.

Opozicija i civilno društvo kritikovali su, izdvajanje dodatnih sredstava i neispunjavanje obećanja Vlade da će ovo pitanje rješiti konkretnim planom.

Bivša ministarka finansija Hikmete Bajrami rekla je da je žalosno što se suma od 11 miliona eura povećala na 17,7 miliona eura i to u od strane vladajuće stranke, Samoopredjeljenja, koje je dok je bilo u opoziciji kritikovao pokrivanje duga.

„To su preporuke Odbora za privredu, preporuke takođe razmatra Ustavni sud. Naša poslanička grupa nije glasala za  preporuke, od kojih je, tačno, jedna bila da za šest mjeseci vlada donose plan za rješavanje ovog pitanja. Treba istaći da je upravo Pokret Samoopredjeljenje dok je bio u opoziciji, bio veoma glasan oko plaćanja računa za struju u četiri sjeverne opštine. Izuzetno mi je žao ako je dug od 11 miliona eura već dostigao 17,7 miliona eura. Ova sredstva KOSTT-a su sredstva iz budžeta Kosova. Žao mi je što do danas nismo vidjeli nikakve konkretne korake za rješavanje ovog pitanja, koje je izuzetno štetno i skupo“, rekla je Bajrami.

Predsednik Odbora za privredu Ferat Shala, je rekao da preporuke za plaćanje struje na sjeveru razmatra Ustavni sud i da ističe rok u kome su vladine instance bile u obavezi da  preduzmu nešto za proširenje ovlašćenja za plaćanje potrošene električne energije na sjeveru.

„Vrijeme je pokazalo da sam bio u pravu, jer 6 mjeseci, uprkos preporukama parlamenta u vezi sa KOSTT-om, nemamo ni činjenični ni pravni potez o proširenju ovlašćenja u tom dijelu. Naprotiv, imamo pogoršanje bezbjednosne i političke situacije za predmetno područje. U ovom slučaju, KOSTT i druge instance su u nepovoljnom položaju, jer rok ističe, Vlada nije preduzela nikakvu akciju, čak ni političku, da se počne sa primjenom zakona o proširenju ovlašćenja u oblasti energetike“, rekao je Shala.

Viši istraživač u Institutu za politički razvoj (INDEP) Dardan Abazi smatra da bi Vlada trebalo da donese detaljan plan u periodu koji je obećala, iako je, prema njegovim riječima, rješavanje problema za šest mjeseci teško i gotovo nemoguće.

„Smatramo da je vrijeme od 6 mjeseci za rješavanje problema bilo kratko, ipak Vlada treba da donese u Skupštinu Kosova detaljan plan kako da pristupi pitanju sjevera, koje je dugoročno rješenje koje vlada vidi, da ne bismo i dalje izdvajali novac za taj dio Kosova“, rekao je Abazi.

U maju, kada su izglasane preporuke Odbora za privredu, ministar privrede Artane Rizvanoli je na sjednici Skupštine rekao da će se u roku od šest mjeseci pokušati da nađe trajno dugoročno rješenje, u vezi sa pitanjem plaćanja električne energije na sjeveru Kosova.

„Vjerujemo da ćemo do isteka šest mjeseci imati dugoročno i trajno rješenje koje, nažalost, nismo imali posljednjih 20 godina“, rekao je Rizvanoli.

Demokratska partija Kosova je 14. maja, uputila je Ustavnom sudu na razmatranje, odluku Skupštine o izdvajanju 11 miliona eura za plaćanje struje za sjeverne opštine naseljene srpskom većinom, prenosi Koha.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline