Specijalni sud

Advokat bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija David Hooper predložio je Specijalnom sudu mjere koje mogu zamjeniti pritvor u kojem se nalazi, prenosi RTK.

Kućni pritvor jedna od mjera koju advokat Hooper predlaže sudu, zatim predaju ličnih dokumenata, ali i to da bivši predsjednik Kosova živi u trećoj zemlji koja nije susjedna Kosovu.

"Thaçi se obavezuje da će se pridržavati takvih mjera na poseban ili kombinovan način, uključujući kućni pritvor, predaju međunarodnih putnih dokumenata i zabranu pristupa zemlji ili određenim licima. S tim u vezi, Specijalni sud ima dokazanu i efikasnu policiju na Kosovu", predlaže Hooper.

Jedna od mjera koja se može preduzeti je da Thaçi živi u trećoj zemlji, ali ne u susjednoj Kosovu, dodaje Hooper.

"Takve mjere mogu da uključuju, na primjer, zabranu pojavljivanja u medijima ili političke aktivnosti, pa čak i uslov da Thaçi boravi van Kosova. Ako se takav uslov nameće, odbrana je sigurna da će biti u stanju osigurati treću državu koja nije u blizini Kosova“, rekao je Hooper.

Odbrana bivšeg predsjednika Kosova odgovorila je na navode tužilaštva da je Thaçi radio na raspuštanju Specijalnog suda.

"Najštetnije je pogrešno tumačenje da je Thaçi pokušao da generiše podršku za ukidanje Specijalizovanih vijeća. U nalogu za hapšenje Tužilaštva, ne pominje se Thaçijev doprinos u osnivanju Specijalizovanih vijeća“, smatra Hooper.

Lokalni pravnici sa licencom Specijalnog suda kažu da će Sud ozbiljno razmotriti ove mjere.

"Thaçi je bio ključna osoba koja je osnovala Specijalni sud, on je bio ključna osoba koja je tražila da se mandat Specijalnog suda produži institucionalno i pravno kroz Skupštinu Kosova, i ne postoji opasnost da će on raditi protiv naloga Suda“, rekao je advokat Skender Musa.

Izvor: Kosovo Online/RTK1