Pogrešno...

Advokat Michael O'Reilly, nekadašnji branilac Ramusha Haradinaja tokom suđenja za ratne zločine u Hagu, komentarišući ponašanje sudija u procesu protiv lidera OVK, naveo je da sudije u Specijalnom sudu odaju utisak pristrasnosti, ali da nijednim pravilnikom nije utrvrđeno da oni ne smeju da postavljaju "hipotetička i spekulativna pitanja", prenosi Nacionale.

Što se tiče forme i pitanja koja sudije postavljaju tokom suđenja u Hagu, O'Reilly je zjavio da su u nekim međunarodnim modelima uloga sudije i tužioca u izvesnoj mjeri kombinovane.

"Kao međunarodni sud, ideja da je to kosovski sud je čista fikcija, on je ranjiv na pravnu kulturu zemalja porijekla sudija. Postoje jurisdikcije u kojima su uloge sudije i tužioca pomješane ili čak, u izvesnoj mjeri, kombinovane. Ono što bi bilo normalno u nekim jurisdikcijama čini nam se veoma čudnim, čak i pogrešnim u drugim", izjavio je O'Reilly.

Upitan kako komentariše formu pitanja sudija u slučaju bivših lidera OVK, izjavio je da pitanja sudije odaju utisak pristrasnosti. Međutim, kaže da nije upoznat ni sa kakvim pravilima koja bi sprečila da se postavljaju "spekulativna pitanja".

O'Reilly je napomenuo da je Kosovo samo odgovorno za stvaranje Specijalnog suda u Hagu.

"Vlada i skupština Kosova su napravili ovaj neregularni sud i sada Kosovo i optuženi moraju da žive sa tim. Nema smisla kriviti bilo koga drugog", zaključio je Michael O'Reilly.

Izvor: Kosovo online/Nacionale