Godišnjica sporazuma

Premijer Kosova Albin Kurti oglasio se povodom 11 godina od briselskog sporazuma naglasivši da se prvih šest članova tog dokumenta odnosilo na Zajednicu srpskih opština. On je rekao da se danas navršava 11 godina od jednostranog obećanja bivšeg premijera Thaçi u Briselu da KBS neće preći rijeku Ibar bez dozvole Kfora, a da na ovu godišnjicu, Vojska Srbije na Pešteru pokrenuće vježbe sa borbenim dronovima kamikaza.

"Danas se navršava 11 godina od Sporazuma od 19. aprila 2013. između Kosova i Srbije, koji su potpisali tadašnji premijeri Thaçi i Dačić. Sporazum ima 15 članova od kojih prvih šest članova govori o 'Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu'. Drugi naredni članovi se bave integracijom srpske zajednice u institucije Kosova, pitanjem energije i pomirenja kako ne bi ometali jedni druge na putu ka EU integracijama", napisao je Kurti na Facebooku.

Dodaje da je implementaciju članova o Zajednici pratio još jedan sporazum o opštim principima, ključnim elementima koji su dvije godine kasnije, 25. avgusta 2015. godine, postigli tadašnji premijeri Mustafa i Vučić.

"Potonji je u decembru te godine završio u Ustavnom sudu. Nužno, pošto je sporazum iz 2015. proizašao iz sporazuma iz 2013. godine, sud se bavio i jednim i drugim. Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da su ovlašćenja koja su 'Udruženju' predviđena u oba sporazuma, narušila ustavna načela, multietnički karakter države i ozbiljno narušila pravni poredak", istakao je premijer.

Kako ističe, posle ove odluke suda, gdje je ZSO po djelokrugu i ovlašćenjima ranije kršio Ustav, sporazum je prekršila Srbija u ostalim članovima.

"Srbija nikada nije poštovala član 14 sporazuma o neometanju puta Kosova ka EU, a kršila je i sve ostale članove za integraciju Srba u institucije kolektivnim bojkotom i po nalogu Beograda. Prije 11 godina postignut je sporazum kojim je, s jedne strane, prekršen Ustav Kosova, a sa druge strane ga je kršila Srbija. Prošle godine smo postigli Novi osnovni sporazum koji, s jedne strane, donosi de fakto međusobno priznanje i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, a sa druge strane, kroz član 7. upućuje nalaze Ustavnog suda 'Udruženju'", napisao je Kurti.

Kako ističe, Srbija, umjesto da pristane da potpiše prošlogodišnji Osnovni sporazum postignut u Briselu, gde postoji član 7, insistira i zahtjeva ta dva sporazuma iz 2013. i 2015. godine, koji predstavljaju dvostruko kršenje.

"Ne možemo pričati i raspravljati samo o 'Udruženju': bez prihvatanja i poštovanja Osnovnog sporazuma (Brisel, 27. februar 2023.) sa Aneksom za implementaciju (Ohrid, 18. mart 2023.); bez uključivanja svih 39 sporazuma i sporazuma u Briselu (član 10. Osnovnog sporazuma); bez konstatacije da je Srbija prekršila i krši sporazum Thaçi-Dačić (2013), dok je njegov nastavak Mustafa-Vučić (2015) oboren u Ustavnom sudu. Danas se navršava 11 godina od jednostranog obećanja bivšeg premijera Thaçija u Briselu tadašnjem generalnom sekretaru Natoa Rasmusenu da KBS neće preći rijeku Ibar bez dozvole Kfora. Na ovu 11. godišnjicu, Vojska Srbije na Pešteru u Sandžaku (30 kilometara od granice Kosova i tri kilometra od granice Crne Gore) pokrenuće vežbe sa borbenim dronovima kamikaza! Naša vlada ima mnogo više nasleđenih problema za napredak Kosova nego izazova vremena. I pored svih njih, uspjevamo", zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online